December 21, 2015, 4:45 am
![bo hall]()
Ekolod är en drömklapp för många fiskare. Men att använda ekolodet är inte alltid så enkelt. Ekolodsboken hjälper dig att få det bästa av ditt ekolod.
Boken är skriven av Bo Hall . En mycket erfaren havsfiskare och båtelektrnikexpert. Nu har han efter 30 års användande av olika ekolod i både sött och salt vatten, skrivit en bok om hur du utnyttjar ditt ekolod bäst. Boken förklarar hur ett ekolod fungerar och hjälper dig att ställa in det rätt och att komma långt förbi autoläget, så du får ut mesta möjliga av elektroniken.
Med enkla steg beskriver han hur man, både som nybörjare och erfaren, blir en bättre sportfiskare. Med hjälp av denna bok kan du äntligen förstå ditt ekolod. Boken kostar 300 kr och kan beställas på havsfiske.net
↧
December 21, 2015, 11:16 pm
![Hur står det till med julbordets sill? Det kan du kolla av, i rapporten från HaV.]()
Vill du veta hur det står till med långan, sillen eller ålen i svenska vatten så här i jultider?
I så fall kan du läsa eller ladda ner rapporten ”Fiskbestånd i hav och sötvatten 2015” på Havs- och vattenmyndighetens hemsida.
– Detta är elfte gången som rapporten ges ut och den visar utveckling och status för 45 av våra vanligaste fiskar och skaldjur, säger Bertil Håkansson, chef för enheten för miljöövervakning på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
Rapporten visar utveckling och status för 45 av våra vanligaste fiskar och skaldjur.
Bland de 45 fisk- och skaldjursarterna finns uppgifter om de mer kända som gädda, lax och makrill men även mer ovanliga arter som fjärsing och skoläst. Fiskarterna är uppdelade i olika bestånd och underlaget som ligger till grund för översikten är insamlade under 2014. Rapporten innehåller bland annat uppgifter som utbredningsområde, lek, vandringar, maxålder och i vilka miljöer arten trivs bäst.
Ladda ner rapporten här.
↧
↧
December 22, 2015, 6:00 am
![SONY DSC]()
Royal Viking Sensi Rods är en ny serie med ”känsliga” pimpelspön från BIOS som fungerar lika bra vinter som sommar.
Den heldragna grafitklingan som slipats platt mot toppen ger en suverän känsel samtidigt som man har kraft att kroka och drilla fisk. Den känsliga toppen registrerar minsta napp och man kan välja mellan tre olika aktioner, SUL, L & M. Spöna passar därmed för fiske med mormuska, vertikalpirk, balanspirk eller lockblänke. Sensi Rods har färgad topp, 7 öglor, krokhållare, korkhandtag och ett rullfäste som kan hantera olika rullar.
Priset i kombination med Royal Viking haspelrulle är 799 Kr. Mer info: www.bios.se
↧
December 22, 2015, 11:25 pm
![Havsöringarna äter upp sig ute i Östersjön, men återvänder till Aquaria när det är dags att leka, eftersom de är födda här.Foto: Jcdv100/CChttps://www.flickr.com/photos/jcvd100/]()
P å jullovet har du chansen att se lekande östersjööringar i Aquarias laxtrappa, på väg in på muséet.
Aquaria på Djurgården i Stockholm, är ihopkopplat med Östersjön och varje vinter simmar vuxna öringar från Stockholms skärgård uppför muséets laxtrappa för att leka. Majoriteten av dessa öringar har fötts och vuxit upp på Aquaria, men de har spenderat större delen av sina liv ute i skärgården.
Lax- och öringtrappan är en passage mellan de två världar.
Aquarias mål har alltid varit att sudda ut gränsen mellan natur och museum.
— Med laxtrappan gör vi just det. Den är en passage mellan de två världarna och ett pedagogiskt verktyg som gör att vi kan visa våra besökare hur fantastisk naturen är, säger Robban Tranefalk, utställningstekniker och ansvarig för Aquarias öringar.
Från oktober till januari kan besökare se öringar i Aquarias laxtrappa. Aquaria har öppet efter julhelgen from 27 december.
↧
December 23, 2015, 3:15 am
![Henrik Wallberg bidrar med kunskap i den nyöppnade Fishline-butiken i Göteborg.]()
Fishline, som sedan tidigare huserar på webben och i en fysisk butik i Upplands Väsby, slog nyligen upp dörrarna till en butik även i Göteborg.
Butiken på Olivedalsgatan 19 i Göteborg är ett samarbete mellan Fishline och Scandinavian Fly Fishing Guides med Henrik Wallberg i spetsen. Fishline fokuserar på att sälja flugfiskeprylar i alla dess former, men den nyöppnade butiken på västkusten lägger extra fokus på öringfiske.
Butikslokalen är i dagsläget relativt liten, men med god chans till expansion och det de saknar i yta tar de igen i kunskap. Att prata fiske med Henrik är alltid lärorikt och han ägnar sommarsäsongen åt att guida på flera destinationer, inte minst efter havsöring på västkusten. Kastkurser, flugbindning och pubkvällar står också på programmet.
– Det är kul att vi kan öppna en butik i Göteborg, vi har redan mycket kunder där och det känns superkul att vi nu kan få möte dem i en fysisk butik också, säger Jonas Franzen på Fishline.
Anders Holm
↧
↧
December 23, 2015, 9:30 pm
![Den här värstingrullen kan bli din, en Ambassadeur Beast. Dessutom slänger jultomten i en häftig Svartzonker-hoodie i samma paket.]()
Det här året plockar jultomten upp en riktig pangpryl ur säcken. Ambassadeur Beast är en av Abu Garcias hetaste nyheter och gäddfiskarens våta dröm. Svara rätt på frågan i Fiskejournalens julkalender och rullen kan bli din. Och som om inte det vore nog så lägger vi dessutom i en fräck Svartzonkerhoodie i samma paket.
Saxat från abugarcia.se: Med ett stativ maskinfräst ur ett stycke aluminium är Ambassadeur Beast en riktigt stabil rulle byggd för att klara av det tunga Muskyfisket i Amerika. Därmed fungerar den så klart utmärkt även till gäddfiske i svenska vatten.
Rullen är utrustad med 6+1 kul- och rullager, Carbon Matrix bromssystem, kugghjul i Duragear-mässing som är mycket tåligt och en vev med stora vevhandtag i EVA.
Ambassadeur Beast har en utväxling 5,1:1.
6 kullager + IAR
Carbon Matrix slirbroms
Maskinfräst aluminiumstativ
Gavlar i aluminium
”Anti Distortion Spool” – Stabil spole även vid mycket stora påfrestningar
Precisionsfrästa kugghjul i Duragear-mässing
Centrifugalbroms med fyra bromsvikter
Synkroniserad linspridare
…stabil rulle byggd för att klara av det tunga Muskyfisket i Amerika
Kolla in en presentation av rullen Ambassadeur Beast i filmen här nedan:
Vi på Fiskejournalen vill passa på att tacka alla som varit med och tävlat i årets upplaga av Julkalendern. Nästa år kör vi igen så kammade du inte hem någon vinst i år så kommer det nya chanser!
Tävla om en Ambassadeur Beast HÄR!
↧
December 24, 2015, 12:12 am
![dronarfiske]()
K olla in ett gäng fiskare som pimplar röding med en drönare. Till sin förvåning får de storhugg.
Drönare lär vara årets julklapp. Kanske väntar det en till dig i någon av paketen under granen? Kolla in denna youtube-film, så får du ett uppslag på hur du kan använda drönaren för att få storröding. Men det är inte utan konsekvenser för drönarens hälsa… Kolla här och GOD JUL på alla er sportfiskare därute!
↧
December 25, 2015, 4:13 am
![Aad Kouwenbweg menar att det är viktigt att njuta av varje gädda, stor som liten.]()
Ge dig ut på gäddjakt i vinter! Ismete, båtfiske eller fiske från land – ta med dig gäddexpertens tips och öka dina chanser. Fiskejournalen har intervjuat en av Europas skickligaste storgäddfiskare.
Med åtta tips från den holländska gäddexperten Aad Kouwenberg, kommer du längre i ditt gäddfiske. Aad tillbringar mycket tid i svenska vatten och menar att Sverige är ett paradis för storgäddfiskare.
Ingen mat ingen gädda!
Hans första tips när det gäller att lyckas med ett gäddvatten, är att lära sig var gäddans föda befinner sig under årets olika årstider. Detta gäller oavsett vilken metod du tänker använda. Ingen mat igen gädda!
– Läs på om småfiskarnas vanor. Abborre, mört, strömming, löja och andra betesfiskar har vitt skilda platspreferenser under året.
Har du ett ekolod, leta efter stim med småfisk och för notater på var och när du hittar betesfisken och vid vilken temperatur, säger Aad.
Ett annat av hans tips för den som vill fånga en storgädda är att leta upp en stor plats med grunt vatten som innehåller en brant ned till max fyra meter.
– På platsen ska finnas en förtätning i form av ett sund eller en kanal. Där sätts vatten i rörelse, vilket ger syrerikt vatten och drar till sig betesfisk. Här hittar du stora gäddor både i Sverige och i Holland.
Läs alla Aad Kouwenbergs tips i senaste Fiskejournalen. Finns i butik nu!
↧
December 26, 2015, 12:45 am
![fiskeklocka]()
Vilken tid är det? Det är tid för fiske så klart!
Med väggklockor från cafepress.co.uk är det alltid tid för fiske. De erbjuder väggklockor med ett tjugotal olika fiskmotiv.
↧
↧
December 26, 2015, 4:11 am
![David Andersson med sin harr på 1920 gram.]()
Det är i juni, juli och augusti som det händer på harrfronten. Då har 47 av de 50 största harrarna sedan 2011 fångats, visar statistik från Fiskejournalens ”Fiskeåret 2015”.
I senaste numret av Fiskejournalen, redovisas fångstatistiken över öring, röding, lax och harr från 2015. Där konstateras att stora harrar nästan uteslutande fångas under sommarmånaderna – så även i år. I topp hamnade en harr på 1920 gram fångad på fluga i Fjätån av den rutinerade Lars Andersson från Borlänge. På andra plats på harrlistan kommer en fisk fångad på spinn i Harrojauratjärn som vägde 1890 gram. En flugharr från Gukkitträsket på 1750 gramlandar på tredje plats.
Statistiken för havsöring, lax, röding, harr, öring och kanadaröding redovisas i senaste Fiskejournalen.
Under de senast fem årens statstik från Fiskejournalen har bara tre listharrar fångasts på andra tider en juni, juli och augusti. Det är två pimpelharrar och en septemberharr.
Statistiken bygger på att folk anmäler sina fiskar till storfiskregistret, eller till andra register och tävlingar, alternativ att ryktet om den stora fisken når våra redaktörer för det så kallade ”Fiskeåret”. Vill du att dina fina fångster ska komma med på listorna, bör du se till att uppgifterna blir tillgängliga på något sätt.
Statistiken för havsöring, lax, röding, harr, öring och kanadaröding redovisas i Fiskejournalen nummer 1 som finns i butik nu.
↧
December 27, 2015, 3:31 am
![Delar av den internationella fiskeindustrin tar varken hänsyn till fiskebestånden eller människorna ombord.Foto: Munzir Fauzi/https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/legalcode]()
Tonfiskindustrin är känd för rovfiske och för att inte ta hänsyn till bifångster i form av hajar, delfiner och sköldpaddor. Nu visar det sig att stora delar av industrin även är helt hänsynslösa mot sina arbetare.
En stor del av tonfiskindustrin har sitt säte i Bangkok, Thailand. I de fattigaste delarna av Thailand samt i Kambodja, Burma och Laos rekryteras de arbetare som kan tvingas leva ombord på fartygen under svåra förhållanden i år utan att komma iland.
23 procent av arbetarna har blivit inlåsta på båtarna.
Studier som Greenpeace gjort av thailändska fiskeföretag visar att hela 23 procent av arbetarna har blivit inlåsta på båtarna, 17 procent jobbar mot sin vilja, 10 procent har blivit allvarligt misshandlade av sina arbetsgivare och 6 % har blivit itvingade droger. Hela 94 procent av arbetarna har inget avtal överhuvudtaget.
Med andra ord, ännu en anledning att inte äta tonfisk på burk.
↧
December 27, 2015, 7:45 am
![Kikarfisken har ett genomlyst huvud, medan kroppen är helt svart.De gröna ögongloberna är väldigt känsliga för små ljusmängder och ögonen sitter som på rör ut från globerna.Bild ur filmen "Havets levande natt."]()
Havet är fullt av märkliga fiskar och djur. På natten blir de ännu märkligare. Kolla in naturdokumentären ”Havets levande natt” på SVTPlay.
Kikarfiskar, kakaduabläckfiskar, huggormsfiskar, rörmaneter – den ena varelsen osannolikare och mer skimrande än den andra.
På natten sker den största migrationen av alla, när miljoner av havsvarelser rör sig mot ytan för att fånga byten i skydd av mörkret. Tittar man på ekolodet, kan man ser enorma mängder biomassa som sakta rör sig uppåt. Det kan lätt misstas för botten, men det är djur och plankton på väg upp från djupen i klungor stora som städer.
Filmen får till och med Star Wars märkliga rymdmonster att se normala ut.
I naturfilmen ”Havets levande natt” försöker undervattensfilmaren Rick Rosenthal att dokumuntera detta fenomen, något som visar sig vara tämligen svårt. Men filmen kan med hjälp av en fjärrstyrd ubåt, bjuda på hisnande monster som till och med får Star Wars märkliga rymdmonster att se normala ut.
Passa på medan filmen finns kvar på SVTPlay.
↧
December 27, 2015, 11:55 pm
![Vättern är en unik sjö som är skyddad enligt Natura-2000. Därför vill man stoppa prov-sprängningarna över sjön.Foto: Greger Ravik/creativecommons.org/licenses/by/2.0/]()
Aktion Rädda Vättern överklagar nu beslutet att tillåta skjutning med granater i Vättern. De menar att det dödar fisken och förstör rödingens reproduktionsområden.
De senaste veckorna har Försvarets materielverk genomfört skjutningar med granater i Vättern och detta planeras att fortsätta under januari.
Aktion Rädda Vättern är upprörda och oroade över Vätterns framtid och menar att de militära aktiviteterna inte är prövade enligt Natura 2000-lagstiftningen som skall skydda Vättern.
De menar att det dödar fisken och förstör rödingens reproduktionsområden.
”Vättern med öar och strandområden utgör i sin helhet riksintresse för turism, friluftsliv och naturvård. Vättern omfattas även av särskilt skydd som Natura 2000-område och utgör Sveriges största dricksvattentäkt som mer än 250.000 människor är beroende av” skriver Aktion Rädda Vättern i sin överklagan till Mark- och Miljödomstolen där de kräver att de kommande provsprängningarna ställs in.
↧
↧
December 28, 2015, 7:10 am
![Frilägg enligt PDF]()
Kameran väger bara 20 gram och kan användas lite överallt.
Till exempel kan man fästa den på fiskglasögonen eller hissa ner den i vattnet. Men då bör du först stoppa in den i det undervattenshus som medföjer. Även ett litet stativ ingår i priset som är cirka 2995 kr. Kameran heter Geco Mark II.
↧
December 29, 2015, 12:01 am
![Kanarieöarna har ett rikt marint liv, vilket också innebär att det finns hajar. Dock är det mycket ovanligt att de kommer in till stränderna.Foto: Corrto/CC]()
En mycket ovanlig händelse utspelade sig under julhelgen på turisttäta Kanariöarna där en spansk kvinna blev biten i armen av en haj.
Den 38-åriga kvinnan simmade på juldagen utanför Arinaga på östra Gran Canaria då hon anfölls av en haj. Kvinnan berättar för tidningen Canarias Ahora att hon kände ett hugg i sina ena arm, och såg strax efter det en gråbrun varelse med hajfena i vattnet. Hon blev inte särskilt rädd, säger hon. Det var först när hon kom upp på land som hon insåg allvaret i situationen.
Det är första gången som en badare attackeras av en haj på Gran Canaria enligt Fernando Frías, ordförande för intresse- organisationen Hajalliansen på Kanarieöarna. Av bitmärkena att döma tros det ha varit en silkeshaj, Carcharhinus falciformis.
↧
December 29, 2015, 6:00 am
![Thermotic Comfort Seat värmer gott när du sitter på ett kallt underlag.]()
Comfort Seat – varmt för baken när du t ex sitter på skryllan och pimplar eller sitter på ett kallt säte i båten och trollingfiskar.
Ett smart sitt- och korsryggvärmeskydd som du använder under dina skalbyxor. Det är tillverkat av ett neoprenmaterial och värmer effektivt ”baksidan”. Comfort Seat är utmärkt till allt sittande fiske i kylig miljö och är extra bra till den som har ryggproblem då det ger effektiv värme. Materialet är endast 3 millimeter tjockt och formar sig smidigt runt kroppen. Vikt 90 gram och tillverkas i Sverige. Finns i två storlekar. Cirkapris är 375 Kr. för M/L och 475 Kr. för XL/XXL. Mer info: www.thermoptic.se
↧
December 29, 2015, 10:58 pm
![En Kanadaröding som vägde 9740 gram, men inte hamnade på listan då vattnet var hemligt.]()
Det har varit en bra säsong för Kanadaröding, där hela tio-i-topp-listan av fiskar är fångade i Landösjön och Kallsjön i Jämtland.
Kanadarödingen introducerades i Sverige på 70-talet då det var populärt att förstärka fiskfaunan med nya arter. Nu är man mer restriktiv med sådana tankar och inser att det med nya arter också kan komma problem, vilket kanadarödingen också gjort för vissa populationer av inhemsk röding och öring. Det är dock en populär sportfisk och kanadarödingen har lyckats bra i flera Jämtländska sjöar, där den växer sig relativt stor och förökar sig.
I Nordamerika kan kanadarödingen väga över 40 kilo.
Årets största kanadaröding fångades av Eric Simonsson i Landösjön och vägde 12245 gram. Det är dock ingenting mot de vikter fisken når på hemmaplan i Nordamerika. Där kan de väga över 40 kilo.
Tvåa på 2015 års lista kom ännu en Landösjö-kanadick på 10025 gram och det var då 12-årige Nils Holmlund som var fångstman. Den tredje största togs i Kallsjön och den lycklige fångstmannen heter Per Wegelius.
Läs mer om 2015 års största fångster i Fiskejournalen nummer 1 som finns i butik nu.
↧
↧
December 30, 2015, 4:19 am
![Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ligger på Gullbergsvass Strandgata, central i Göteborg.]()
Havs- och vattenmyndigheten har ca 250 medarbetare och har sitt huvudkontor i Göteborg. Nu söker man en ny generaldirektör efter den vikarierande Ingemar Berglund.
Har du en akademisk utbildning, erfarenhet av statsförvaltning och av att driva en stor organisation? Kan du miljö- och fiskeriförvaltning? Ja, då kanske jobbet som generaldirektör på myndigheten HaV är något för dig?
Myndighetschefer anställs av Regeringen.
Myndighetschefer anställs av Regeringen som också beslutar om anställningsvillkoren. Lönen är individuell och bestäms mot bakgrund av de krav som ställs på befattningen och chefens kvalifikationer och erfarenheter. De flesta myndighetschefer anställs för en bestämd tid – normalt är den första anställningsperioden sex år.
Det är garanterat inget lätt jobb – men troligtvis mycket intressant. Vill du veta mer?
↧
December 30, 2015, 11:54 pm
![Ibland känns det som om inga fiskar är hemma under isen, men när man sticker ner en kamera så inser man att de visst är där. De vill bara inte ta betet.Filmbild: Martin Falklind]()
”Det var dött idag.” ”Jag kände bara en liten puff.” ”Sjön är ju fisktom!”
Ja, det är kommentarer ni säkert känner igen från ett pimpelpass. Men kolla in vad som kan ha hänt under isen, medan du sitter och tycker att du rycker engagerat i pimpeln.
Kanske gör du för stora rörelser? Kanske måste du vara mer uppmärksam eller kanske ska du byta metod. Det kan vimla med fisk under dig, de gillar bara inte det du presenterar för dem, eller sättet du presenterar det på.
Här kommer några klipp från Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind, som han har filmat under isen i en Norrländsk rödingsjö. Hade inte kameran varit där nere, så hade nog alla som fiskade tyckt att det var en medioker rödingsjö. Att se hur mycket och hur stor fisk som fanns därunder var en överraskning.
↧
December 31, 2015, 2:33 am
![gottnytt år]()
Hoppas ni får en riktigt bra avslutning på 2015.
Fiskejournalen vill tacka alla läsare för detta året och vi ser fram emot 2016 med tillförsikt.
↧