December 13, 2015, 10:24 pm
![Signalkräftan planterades in i tron om att den var resistent mot kräftpesten.Så var inte fallet. Istället utgör den nu ett hinder för återintroduktion av den svenska flodkräftan.Foto: HaV]()
EU-kommissionen har beslutat att 37 arter ska regleras som invasiva främmande arter i alla medlemsländer, bland dessa är signalkräfta, ullhandskrabba och marmorkräfta. Förordningen gäller fr.o.m. 1 januari 2016.
Främmande arter är djur och växter som med människans hjälp sprids utanför sina naturliga utbredningsområden. I vissa fall klassas de också som invasiva, det vill säga att de har stor negativ påverkan på den biologiska mångfalden. De kan till exempel konkurrera ut inhemska arter eller sprida smitta till andra djur och växter och ibland även till människor.
– Beslutet innebär att det blir en rad restriktioner för arterna som finns med på listan, bland annat förbud mot utsättning, att avsiktligt reproducera arterna och förbud mot import, säger Sofia Brockmark, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
Signalkräftan är en art som är vida spridd i Sverige.
EU:s förordning om invasiva främmande arter gäller från 1 januari i år, 2015. Enligt denna ska medlemsstaterna förebygga, mildra och förhindra vidare negativa effekter av de arter som ingår i unionsförteckningen, det vill säga den nu beslutade listan. För dessa arter måste medlemsländerna bland annat ta fram ha fungerande övervakningssystem, kontroller, kartlägga hur arterna sprids och ta fram åtgärder för hur spridning stoppas och begränsas.
Signalkräftan är en art som är vida spridd i Sverige och den har på många ställen planterats in medvetet och lagligt. Här kan du läsa hur du ska agera i förhållande till signalkräftan.
↧
December 14, 2015, 1:35 am
![3780 gram och 62 gram tyngre än det föregående rekordet på id. Alexander Björk är den nya rekordhållaren.]()
Sportfiskarna har utsett ett nytt sportfiskerekord på id. Iden är tagen i Flian av Alexander Björk och vägde 3780 gram, 62 gram mer än föregående rekord.
Alexander Björk, hemmahörande i Dalsjöfors, gav sig ut på en metesatsning till Flian den 16 oktober. Han bottenmetade med bröd på en intressant sträcka och krokade en ordentligt tung och kraftfull id. Väl i håven kunde han konstatera att det var något i hästväg. Efter vägning och mätning konstaterades det att den 61,5 centimeter långa iden slog det gamla rekordet.
Iden, Leuciscus idus, finns över så gott som över hela Europa.
– Kontrollvägning av vågen i laboratorium visade att rekordet nu höjts från 3 718 gram till 3 780. En mycket vacker fisk, som liksom det tidigare rekordet kom efter en målmedveten satsning, berättar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.
Iden, Leuciscus Idus finns över så gott som hela Europa. Där uppges att exemplar med längder på 85 cm och vikter runt 4,0 kilo har noterats, men det är tämligen vaga uppgifter.
↧
↧
December 14, 2015, 7:21 am
![Den natursköna Ottaälven i Norge kommer att torrläggas på en milslång sträcka om kraftindustrin får bygga sitt kraftverk.]()
Det är onödigt att bygga ut vackra och fiskrika Ottaälven när Norge redan har ett överskott på energi, menar proteströrelsen som nu hoppas att Stortinget ska ändra beslutet.
Ottaälven är en del av ett stort älvsystem i södra Norge, mellan Jotunheim och Dovrefjell. Den är biflod till berömda Gudbrandsdalslågen och rinner samman med denna vid orten Otta. Sedan flera år har AS Eidland och Opplandskraft ansökt om att få bygga ut älven och under våren fick de klartecken från Olje- och Energidepartementet.
– Det är tragiskt om denna vackra och fiskrika älv ska torrläggas, säger Niklas Andersson som under flera år fiskat i Ottaälven.
Älven har mycket stora naturvärden, inte bara på grund av det fina harr- och öringfisket utan också för ett rikt biologiskt liv och som rekreationsområde. Bland annat är norska kanotpaddlare väldigt förtjusta i den fina älven.
Därför har det också blivit kraftiga protester mot utbyggnadsbeslutet. Eftersom Norge, i likhet med Sverige, för närvarande har överskott på energi finns det förhoppningar om att hela saken ska lyftas vidare från Olje- och Energidepartementet till Norges parlament, Stortinget, för avgörande.
Här kan du läsa en debattartikel om utbyggnaden av Otta.
↧
December 14, 2015, 10:34 pm
![Mariebergs kraftstation kommer från och med 2017 inte längre vara ett vandringshinder i Mörrum.]()
Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger sex miljoner kronor till ett projekt för att stärka beståndet av lax och öring i Mörrumsån.
Pengarna ska användas till att riva ut dammbyggnaden vid Mariebergs kraftstation.
– Eftersom det är första vandringshindret i ån så kommer det att få väldigt stor effekt, inte bara för lax och öring utan för all fisk som vandrar upp i ån och för hela livsmiljön, säger Daniel Isaksson, utredare vid enheten för biologisk mångfald på HaV.
Hundratals fler laxar kommer att kunna vandra upp för att leka.
Utrivningen av dammen ligger helt i linje med den nationella strategin för miljöåtgärder i vattenkraften som togs fram av Havs- och vattenmyndigheten och Energimyndigheten i fjol. Genom att Mariebergs kraftverk och damm tas bort öppnas hela sträckan från havet till fiskvägarna vid kraftverken i Hemsjö.
– Laxbeståndet i Mörrumsån är i dag svagt och visar inte lika stark tillväxt som bestånden i våra norrländska älvar. Projektet betyder väldigt mycket för fiskproduktionen i Mörrumsån, hundratals fler laxar kommer att kunna vandra upp för att leka och vi kommer att få se en stor ökning av smolt, säger Daniel Isaksson.
↧
December 15, 2015, 5:32 am
![Blå gaffelmakrill, Palometa, långfenad pompano eller Trachnotus ovatus är olka namn på denna nykomling.Foto: Via Tsuji/CC]()
Sportfiskarna har nu godkänt en nytt svenskt rekord. Det är på den udda arten blå gaffelmakrill.
Den speciella fångsten stod Ingemar Alfredsson, Höviksnäs, för när han fiskade från klipporna vid Bua i Halland. Det var ryggstrimmig pelamid, eller bonito, som stod på agendan. Men istället högg en riktig raritet. På spinnfiske med bombarda och fluga krokade och landade Ingemar den första fisken av arten blå gaffelmakrill, Trachinotus ovatus, som registrerats som sportfiskefångad i Sverige.
Eftersom det är den enda av arten vi har i Storfiskregistret är den också utsedd till nytt svenskt sportfiskerekord.
– Fisken vägde 258 gram och var 35 cm lång. Eftersom den översteg minimivikten 250 gram och dessutom är den enda av arten vi har i Storfiskregistret är den också utsedd till nytt svenskt sportfiskerekord, konstaterar storfiskregistratorn Nicka Hellenberg.
Blå gaffelmakrill tillhör fiskfamiljen taggmakrillfiskar. Den kallas även ”långfenad pompano” och återfinns sporadiskt i Skandinaviska vatten. Mer vanligt förekommande är den längre söderut längs Atlantkusten och i Medelhavet.
↧
↧
December 15, 2015, 10:11 pm
![Sjön Yxern i Småland misshandlas hårt genom regleringar och stora delar av sjön ödeläggs med jämna mellanrum. Foto: Tino Åberg]()
Tino Åberg, kontaktperson för Älvräddarna Vimmerby-Västervik, skriver i en debattartikel att Tekniska Verken bär skulden för Yxerns katastrofala reglering. Detta som svar på en intervju med Nils Hillerbrand (MP), ordförande i Tekniska Verken.
Fiskejournalen har tidigare skrivit om de stora biologiska problem som sjön Yxern lider av på grund av en otidsenlig reglering. Sjön regleras uppemot tre meter för att några få småskaliga vattenkraftverk nedströms ska tjäna lite mer pengar än vad de skulle göra om Yxern hade en naturlig reglering.
Problemet uppstod 1938, då man i ett annat tidevarv långt från hänsyn till miljö, fick en vattendom som permanent har visat sig skada Yxerns biologiska mångfald och ekosystem. Tekniska Verken och deras ordförande Nils Hillerbrand menar att de gjort vad de kan, men det håller inte Tino Åberg med om.
Förtjänsten är 0,2 tusendelar av Tekniska Verkens omsättning, samtidigt som Kalmar läns största sjö drabbas av en ekologisk katastrof.
– Tekniska Verken skulle kunna ansöka om att upplösa regleringsföretaget eller helt enkelt köpa upp de övriga delägarna i regleringsföretaget för att återställa sjön till sitt naturliga tillstånd, menar Tino Åberg.
Med dagens reglering och elpris tjänar samtliga delägare ungefär 400 000 kronor extra per år att dela på. Tekniska Verkens omsättning är 2 102 miljoner kronor. Det innebär att förtjänsten, som ska delas lika mellan delägarna i regleringsföretaget, är 0,2 tusendelar av Tekniska Verkens omsättning, samtidigt som Kalmar läns största sjö drabbas av en ekologisk katastrof.
Fiskejournalen tycker det är dags att Tekniska Verken undanröjer sin otidsenliga dom och reparerar de skador regleringen innebär. Här kan du läsa hela debattartikeln.
↧
December 16, 2015, 6:02 am
![En bild som tydligt illustrerar skillnaden mellan en havsöring i fin kondition, en "blänkare" och en utlekt, en "besa". (Ill. Fiskevårdsnätverket Göteborg)]()
Om några veckor händer det – havsöringen blir lovlig längs Sveriges sydkust. Förväntningarna stiger för varje dag, vilket inte minst märks i sociala medier där det bubblar av frågor, tips, råd, bra beten och nya flugor som ska testas.
Den 1 januari är ett heligt datum för många sydsvenska kustfiskare. Efter höstfredningen blir det åter tillåtet att fiska havsöring och om vädret är gynnsamt betyder det invasion på kusten. På de mest populära platserna kommer det att bli armbågs lucka.
Sociala medier, som till exempel Facebook-gruppen Havsörings längs Skånekusten, fylls av förväntansfulla sportfiskare som knappt kan vänta på chansen att få testa det nya spöet, den egenhändigt kreerade flugan, eller en helt ny teknik. Kustfiskarna väntar inte på tomten – de väntar på det nya året. Bara den tråkiga julen är avklarad så…
Men det är inte bara förväntningar som präglar gruppen. Det delas ut en och annan förmaning också och en av de viktigaste är att låta de utlekta havsöringarna vara ifred. Havsöringar som leker i mindre vattendrag vandrar ofta ut direkt efter leken. Därför kan det finnas gott om utlekta fiskar, ”besor” eller ”ragor” som de kallas i Skåne, nära kusten. Det enda rätta att göra med dessa är att försiktigt kroka av dem, helst utan att lyfta den från vattnet och gärna med en lång tång eller peang så att man inte behöver ta i fisken.
Vi har tagit oss friheten att låna en bild från ”Fiskevårdsnätverket Göteborg” som illustrerar skillnaden på en ”blänkare” och en ”besa”. Titta gärna två gånger på den bilden innan du ger dig ut på premiärfisket.
Svenne Andersson
↧
December 16, 2015, 10:23 pm
![Skillnaden mellan ett dött och et levande landskap kan ligga i om det lämnas en kantzon runt vattendragen eller inte.Foto: Lena Gustafsson]()
Trädbevuxna kantzoner längs vattendrag är mycket viktiga för vattenmiljön och värdefulla för många landlevande växter och djur. Det slår en studie från forskningsprogrammet Smart Hänsyn fast.
För fiskevårdare har det länge stått klart att kantzoner av vegetation nära vattendrag är bra för fisken och de vattenlevande varelserna. Sedan drygt tjugo år tillbaka har man även införlivat den tanken i skogsbruket. Nu visar en studie ett kantzonerna verkligen gynnar all mångfald, såväl i vattnet som på land.
Trädbevuxna kantzoner kan också fungera som spridningskorridorer.
Om skogen kalavverkas ända fram till vattnet, riskerar många fukt- och skuggälskande mossor, snäckor och insekter att drabbas. Trädbevuxna kantzoner kan också fungera som spridningskorridorer. Det visar en genomgång av ett tiotal vetenskapliga studier av kantzoners effekter på biologisk mångfald. Även om resultatet av studien inte är förvånande, så är det viktigt att det finns vetenskapliga studier som backar upp resultaten av kantzoner, om skogsbruket ska kunna ta det till sig.
Hur bred kantzon som bör sparas runt ett vattendrag är svårt att säga, men det resoneras på sträckor mellan tio och trettio meter.
– Det går inte att ha ett generellt mått, utan man får ta hänsyn till miljön på varje plats. Vårt råd är att variera bredden och att spara särskilt breda kantzoner på marker med mycket stenar och lågor, säger Jan Weslien från Skogforsk, en av rapportförfattarna.
Är du själv skogsägare och vill veta mer om smart hänsyn i skogsbruket, kan du läsa mer här.
↧
December 17, 2015, 3:38 am
Pinewood har tagit fram en riktigt varm mössa för att skydda det viktigaste du har – huvudet. Köp en till dig själv eller ge bort en i julklapp!
Här har du en skön och värmande mössa från Pinewood som passar lika bra till båtfiske som till vinterfiske. Öronlapparna går att fälla ner långt över öronen och har syntetisk päls för att hålla ditt huvud varmt. Finns i två storlekar: M/L och XL/XXL. Steglös reglering i bakkant gör att du kan justera den till perfekt passform. Yttertyget i 100 % polyester är impregnerad med Teflon för att stå emot väta. Förutom i mossgrön färg finns den i jaktbrun, och i tre olika kamouflage-mönster, inklusive rosa. Den kostar 249 Kr. Mer information: www.pinewood.se
![En av marknadens varmaste vintermössor kommer från Pinewood.]()
En av marknadens varmaste vintermössor kommer från Pinewood.
↧
↧
December 17, 2015, 11:05 pm
![Besök gärna din båt under vintern, trots att den ligger på land. Många skador är ofta enkla att lösa om de upptäcks i tid.]()
Tjuvar, mögel och båtar som faller i storm. Det finns många faror som lurar på vintervilande båtar.
Båtägare – tro inte att ni kan koppla av under vintern när båten står på vinterförvaring. Enligt en sammanställning från försäkringsbolaget If visar att en fjärdedel av årets alla båtskador inträffar under vinterhalvåret.
Höst- och vinteroväder medför ofta att båtar välter och skadas. Detta kan dessutom orsaka en dominoeffekt, så att fler båtar i närheten välter. Därför är det viktigt att se till att båten är ordentligt uppställd.
Man är båtägare även under vintern.
– Man ska komma ihåg att man är båtägare även under vintern, säger Dan Falconer, båtspecialist på försäkringsbolaget If.
Under lågsäsongen anmäls också många stölder. Stöld av båtmotorer är ungefär lika vanliga på vintern som på sommaren, trots att utombordare och annan utrustning på vinterförvaring ska vara inlåst för att försäkringen ska gälla fullt ut.
– Lågsäsong är högsäsong för många tjuvar. Tjuvarna söker sig främst till uppställningsplatser med dålig bevakning. Det är viktigt att man låser in utombordsmotorn och tömmer båten på värdefulla saker, säger Dan Falconer.
Kanske läge att göra ett besök hos sin båt och se till att den har det bra i jul?
↧
December 18, 2015, 12:38 am
![Vinn en stor fiskeväska som rymmer alla dina fiskeprylar.]()
I Fiskejournalens julkalender kan du i dagens lucka vinna en riktigt schysst väska. Med Berkley System Bags från Abu Garcia har du plats för alla dina fiskeprylar. Fiskeväskan är både stryk- och vattentålig med gott om plats för alla prylar som ska med på fisketuren.
Ur Napp & Nytt 2015: Berkley System Bags är påkostade väskor med många finesser och rejält med utrymme. Tillverkade i starkt 600-deniers ny- lon, med fyra tackelboxar och en särskild avdelning för kylvaror.
Fiskeväskan är både stryk- och vattentålig med gott om plats för alla prylar som ska med på fisketuren!
Svara på frågan i dagens lucka! Redan imorgon avslöjar vi vinnaren. Klicka HÄR för att komma till julkalendern.
↧
December 18, 2015, 1:40 am
![fisksnack]()
Nu tar Sportfiskeförbundet över forumet Fiskesnack. Fiskeklubbar och medlemmar kan nu se fram emot ett forum för spännande diskussioner.
Fiskesnack har under några år varit Sveriges största forum för fiske. Här kan man chatta, ställa frågor och få tips och trix från mer erfarna fiskare. Grundaren Anders Bergman är nöjd med att forumet nu hamnar under Sportfiskarnas paraply:
– Det möjliggör för att förvaltning och vidareutveckling kan ske kontinuerligt, säger Anders Bergman.
Förbundets generalsekreterare Anders Karlsson är också nöjd:
– Nu får vi en digital mötesplats när vi tar över vad som kan kallas Sveriges största fiskeklubb.
↧
December 18, 2015, 2:55 am
![Gaffelmakrill "Trachinotus ovatus". Exmplaret på bilderär dock av underarten "Alonissos". Utseendet bör dock vara mycket likartat. Bild: Wikipedia]()
I onsdags skrev vi om att Sportfiskarna har godkänt en nytt svenskt rekord på den udda arten blå gaffelmakrill.
Dock råkade vi visa fel art på bilden som hörde till notisen.
Det vimlar inte av gaffelmakrillar i Fiskejournalens bildarkiv, så när vi sökte på nätet efter Trachinotus ovatus, tog vi den första bästa bild som var fri att publicera som vi hittade. Det visade sig dock inte vara en gaffellmakrill. En kunnig läsare hörde av sig och berättade att fisken på bilden var en Trachinotus falcatus, det vill säga en permit.
Denna gången hoppas vi att vi har hittat rätt fisk!
Fortsätter det milda vädret som det gjort hittills i år, så lär vi snart få fler gaffelmakrillar till våra kuster och därmed fler bilder till vårt fotoarkiv.
↧
↧
December 18, 2015, 3:53 am
![Omkretsen på denna 19,2 kilo tunga öringhona är bisarr.Foto: Bryce Helms]()
En gravt överviktig insjööring har landats på Nya Zeeland. Det kan vara ett nytt världsrekord.
Det är en av Savage Gears pro guider på Nya Zeeland, Bryce Helms, som tagit denna overkligt runda öring. Den togs på ett Soft 4Play Lumo softbait. Fisken väger 19,2 kilo, vilket är precis över IGFAs världsrekord, alla lin-kategorier.
Bryce Helms återutsatte öringhonan som först fick vila lite i strömmen, innan den satte av.
– Det blev inga bra bilder, berättade Bryce, som vid detta tillfälle fiskade ensam och bara hade en mobilkamera och en pannlampa att ta till i mörkret.
— Proportionerna på denna fisk var helt absurda. Vilket midjemått! Det var en riktigt häftig upplevelse att se mitt livs fisk simma iväg för att äta sig ännu fetare.
Fiskejournalen håller det potenitiella världsrekord under bevakning för att se vad som händer.
Kolla in Save Gear New Zeelands facebook.
↧
December 18, 2015, 7:32 am
![Konsumenterna efterfrågar MSC-märkt Östersjötorsk, men organisationen kan inte längre garantera att fisket är långsiktigt hållbart.]()
Torsken i Östersjön mår dåligt. Det finns ganska gott om torsk, men torskarna är små och magra. Forskarna kan inte längre garantera att det fiske som bedrivs är hållbart och MSC har därför beslutat dra in sitt godkännande.
För 15 år sedan var situationen för Östersjötorsken kritisk. Men efter omfattande fiskerestriktioner började torskbestånden hämta sig och 2011 var situationen så pass bra att Marine Stewardship Council, MSC, certifierade torskfisket i Östersjön som hållbart.
Men under de senaste åren har det kommit flera rapporter om sviktande bestånd och i början av 2015 kom Internationella havsforskningsrådet, ICES, med en varning att det inte längre gick att bedöma bestånden.
– Datan som finns är inte tillräcklig för att bland annat fastställa torskbeståndens storlek eller hur återväxten ser ut, säger Minna Epps, som är chef för MSC i Skandinavien.
MSC har därför dragit in certifieringen med omedelbar verkan. Efter tre månader kommer organisationen att göra en ny bedömning och om utfallet då blir mera positivt kan Östersjötorsken åter bli MSC-märkt.
↧
December 19, 2015, 12:34 am
![Med hjälp av väderstationer längs ån och en app, kommer sportfiskaren att kunna ta reda på förutsättninarna innan de åker till Mörrum.]()
Elever ska hjälpa Kronolaxfisket att ta fram en modell där besökare via hemsida och app kan se förutsättningarna för fisket i Mörrumsån.
Under fyra månader bedriver Karlshamns kommuns utbildningsförvaltning ett projekt med elever från kommunens tre högstadieskolor. Eleverna deltar vanligtvis i skolornas digitala profiler och har visat särskild fallenhet för programmering. Projektets mål är att tillsammans med Kronolaxfisket i Mörrum ta fram en prototyp för att ge Kronolaxfiskets besökare digital tillgång till väderdata.
Fiskeentusiasterna vet att en eller två grader gör stor skillnad för fisket
Tanken är att fem mätstationer ska placeras ut längs hela Mörrumsån. De ska mäta vatten- och lufttemperatur, luftfuktighet, vindhastighet, vindriktning och vattenflödet i ån. Denna data som samlas in ska sedan visas på Kronolaxfiskets hemsida och förhoppningsvis även i en app.
– Detta kommer att möta de behov som fiskeentusiasterna har. De vet att en eller två grader gör stor skillnad för fisket, säger projektledaren Magnus Göransson, Karlshamns kommun.
↧
December 20, 2015, 12:32 am
![Sportfiskarna blir ensamma om kustfiske efter havsöring mellan 16 september och 1 maj på Bornholm. (Foto: Svenne Andersson)]()
Samarbete mellan sportfiskare och turistorganisationer har lett fram till att Bornholm den 1 januari får nya regler för havsöringsfisket. Regler som i stort sett innebär att havsöringen förbehålls sportfiskarna!
Bornholm har redan nu ett mycket bra havsöringsfiske – och det kommer att bli ännu bättre när de nya reglerna trätt i kraft.
Det var 2013 som sportfiskare, turistnäring och färjerederiet träffades för att diskutera hur man skulle kunna stärka möjligheter till sportfiske på ön och därmed kunna marknadsföra sig på ett bättre sätt. Den breda sammansättningen av intressenter ledde till att frågan togs upp av ansvarig minister. Under hösten har förslaget till nya regler varit ute på remiss och i december fastställdes de nya reglerna.
Nätfiske med lax- och öringgarn blir förbjudet mellan 16 september och 1 maj innanför 30-meterskurvan. Alltså under den tid när öringfisket är på topp. Dessutom införs en fångstbegränsning på tre öringar per man och dag. För båtfiskare gäller att man inte får ha mer än tre öringar i båten samtidigt. Därmed blir öringfiske i stort sett ointressant för yrkes- och fritidsfiskare.
Nu väntar vi bara på att svenska sportfiskare och turistorganisationer tar initiativ till liknande fiskeregler i Sverige…
Svenne Andersson
↧
↧
December 20, 2015, 5:13 am
![nattakvarier]()
Havets Hus i Lysekil erbjuder skojiga och lärorika upplevelser för både barn och vuxna som vill lära sig mer om Västerhavet.
Vad gör djur och fiskar på natten? För att få reda på detta kommer Havets Hus att ha nattvandringar bland akvarierna.
Det är en helt ny värld som öppnar sig i mörkret. Så för er som inte är mörkrädda, boka er på en nattvandring på Havets Hus.
↧
December 20, 2015, 11:00 pm
![Festligt fiskbord för den som vill manifestera sitt fiskintresse.]()
På Bukowskis Market på nätet säljs nu ett fiskbord och en fiskstol.
Designern heter Charlotte Nicolin och möblerna är från sent nittiotal. Utgångsbudet är 800 kronor på bordet, så det handlar inte om några fantasisummor. En perfekt sistaminutenklapp till en fiskfrälst person som redan har det mesta i fiskeprylar! Denna ensemble av möbler är högst osannolik att någon redan har…
Kolla in bord och stol.
↧
December 21, 2015, 3:19 am
![Tore_o_Ama_radar_havet]()
Ett julklappstips till natur- och fiskeintresserade barn kan vara Pelle Höglunds musiksaga ”Tore och Ama räddar havet”.
Sagan betsår av både en bok och en CD-skiva med en saga och sånger. Den utspelar sig vid havsstranden och innehåller en historia om en ung kille och en tjej. Dessutom finns konkreta tips på vad man själv kan göra för att rädda havet.
Sagan avslutas med sången ”Fiskarnas armé” som med sin text kanske kan inspirera både föräldrar och barn. Här kommer ett smakprov:
Fiskarnas armé – vilken bra idé
Fiskarnas armé – det kommer bli succé
Fiskarnas armé – det är klart att vi är med
Kattfiskens tänder kan nog bita upp en trål
Om man kapar bottenrepet öppnas ett jättehål
Det är faktiskt rätt enkelt om man kniper i rätt knut
Då blir struten till ett rör och all fiska kan simma ut
Simma nu till era vänner och berätta vad jag har sagt
Vi får turas om att spana för att slå larm och hålla vakt
Om vi lyckas att få med oss alla, skaldjur och fisk
kan vi sätta stopp för rovfiske och leva utan risk
nyasagor.se
↧