Quantcast
Channel: Nyheter | Fiskejournalen
Viewing all 4278 articles
Browse latest View live

”Dagen-efter” idag? Ät plattfisk.

$
0
0

Om du inte är sugen på att rensa fisk det första du gör på nyårsdagen, så förbered filéerna dagen innan. Eller så nöjer du dig med att ta en huvudvärkstablett...Foto: Alpha/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/legalcode

Här kommer ett tyskt recept på en fiskrätt som rekommenderas som en dunderkur för dagen-efter-besvär.
”Katerfisch” heter den på tyska, rätten som ska hjälpa dig som festade lite för mycket igår att må bättre. Mineralerna i fisken är tydligen bra för kroppen. De inlagda grönsakerna och saltet sätter igång aptit och törst så att kroppen får i sig vad den behöver för att komma i balans.
Lägg alla ingredienser i en smord ugnsfast form med fisken underst. Låt fisken marinera en stund i de övriga ingredienserna. Baka den sedan den snabbt i ugn, bara så att fisken vitnar, och servera med bröd.

400 gram flundrafiléer utan ben
3 msk färsk citronsaft
1 tsk salt
3 tsk smör
4 msk tomatpuré
1 tsk vinäger
1/2 tsk riven pepparrot
2 st hackade saltgurkor
3 msk spad från saltgurkorna


Årets TDA-kort – nu med fler vatten

$
0
0

Gunnar Berglund på Stockholm Stad, visar det nya TDA-kortet som gäller i Mälaren och skärgården.

TDA-kortet är ett fiskekort som innefattar fiskemetoder som exempelvis trollingfiske och ismete med flera spön, som inte ingår i det fria handredskapsfisket.

Du som vill trollingfiska, ro drag, ismeta eller angla, kan skaffa TDA-kortet som gäller i flera vatten i Stockholms- och Uppsala Län. I vissa vatten gäller kortet även för kräftfiske. Det nya TDA-kortet gäller kalenderåret 2016, och är egentligen en fiskevårdsavgift där alla pengarna går till fiskevård.

”I år har vi lagt till tre nya vatten i Mälaren som har bra fiske efter flera arter. Ett av de nya vattnen heter Näsfjärden och har ett bra bestånd av gädda och gös”, säger Gunnar Berglund som administrerar kortet.

Kortet som säljs via sportfiskeredskapshandlare i Stockholm och Uppsala finns i fyra nivåer. Prisexempel: TDA 2 kostar 300 Kr. per år och då kan du trolla med fyra spön eller ismeta med upp till 10 spön. Mer information: www.stockholm.se

Fiskyngel tappar orienteringen

$
0
0

Forskaren Tullio Rosso från University of Adelaide har en ovanlig förmåga att beskriva sin forskning på ett tillgängligt sätt, via tecknade filmer.

Forskning har visat att fiskyngel i havet tappar orienteringsförmågan när havet blir försurat. Forskaren Tullio Rosso visar med tecknad film.
En tredjedel av alla världens koldioxidutsläpp sugs upp av haven. Det innebär att haven försuras i snabb takt, vilket får katastrofala följder på flera plan. Ett specifikt problem som uppstår, är att fiskyngel tappar orienteringsförmågan. Många av havens fiskyngel kläcks pelagiskt och finner sedan själva vägen till sina uppväxtområden i korallrev och andra typer av skyddande strukturer.

Ett korallrev hörs normalt på flera kilometers avstånd under vattnet.

Vägen dit finner de med hjälp av hörseln. Och där finns liv, finns det ljud. Ett korallrev hörs normalt på flera kilometers avstånd under vattnet. Men enligt forskaren Tullio Rosso händer nu flera samverkande saker. För det första så tystnar sakta korallreven på grund av både försurning och andra typer av påverkan. För det andra så angriper försurningen fiskynglens orienteringsförmåga. De simmar helt enkelt vilse. Dessa komplicerade förlopp visar Tullio Rosso på ett enkelt sätt i små finurliga tecknade filmer. Värt att ta en titt!

Raketsnabbt genom isen

$
0
0

En isborr som tar dig snabbt genom isen med sina vassa skär.

ABU Garcia Rocket Racer isborr tar dig genom isen i racerfart med sina vassa skär – utan att du behöver överanstränga dig.

Den borrar snabbt och smidigt genom alla istyper vilket gör att du får mer fisketid. Vikbart handtag som gör den lätt att transportera och förvara.

Handtaget går dessutom att förlänga när isen är riktigt tjock.

Utbytbara skär i rostfritt stål. Finns i 110-, 130-, 150-, och 200 mm utförande. Priset är från 999 Kr. Mer info: www.abugarcia.se

 

Härlig öringpremiär i Skåne

$
0
0

premiaroring

Det blev en härlig öringpremiär för sydsvenska fiskare när det nya året randades och det åter blev lovligt att fiska havsöring. Av rapporterna att döma hade många ett drömfiske på nyårsdagen.

Den 1 januari är kustfiskarnas förnämsta högtidsdag i södra Sverige. I Skåne och längs Blekingekusten blir det åter tillåtet att fiska havsöring, så även i vissa åar. Premiären emotses med stor förväntan och till exempel i Facebook-gruppen Havsöring längs Skånekusten har det bubblat av frågor, tips, bilder på egna flugkreationer och diverse förhoppningar.
Vädergudarna var också nådiga när det nya året randades. Nyårsdagen grydde med svaga vindar, disigt väder och varmt vatten längs kusterna. Det dröjde heller inte länge innan de första fångstrapporterna började strömma in på Facebook. Men dagen därpå hann Kung Bore fram – temperaturen sjönk till en handfull minusgrader och i kombination med en hård ostlig vind blev det både obehagligt och rentav farligt att vistas ute på den öppna kusten.
En av flera som hann med att ta premiäröringen på nyårsdagen var Patrik Bjurenstål från Helsingborg. Han fiskade i närheten av Höganäs och berättar att han hade haft ett par påslag men inte lyckats kroka något.
”Men så klev den här på över ett relativt grunt område, max en halvmeter djupt! Fick rejäl puls när jag såg den flög upp i luften, säkert 10-15 gånger och blev varse att det var en rejält välmatad fisk. Så det var en skön känsla när jag väl kunde ta ett stadigt grepp om stjärten på den”, berättar Patrik för Fiskejournalen.
Om vintervädret håller i sig lär havsöringsfisket försämras dramatisk. Inte bara för att det är obehagligt att fiska i minusgrader och hårda vindar, utan också för att det kustnära vattnet kyls ner och öringen vandrar ut på djupare vatten. Fast meteorologerna har ju lovat att vi får ett omslag till mildväder igen i slutet av veckan…
Svenne Andersson

Det hänger på linan

$
0
0

Kontrollera att det är vit bakgrund

Flätlina, nylon eller flourocarbon? Hur viktigt är egentlig valet av lina? Viktigt enligt fiskeexperten Tomas Edenfeldt, som presenterar en läsvärd linartikel i senaste Fiskejournalen. Här kommer ett urval av hans synpunkter. 
Nylonlinan, även kallad monolina, är mjuk följsam och stryktålig och gör det mesta på ett godkänt sätt. En bra lina för nybörjaren, men välj inte den billigaste. Den som kommit lite länge i sitt fiske, kommer snart vilja ha ut även andra egenskaper av linan som nylonen inte har.
Flourocarbon är nästan osynlig under ytan. Den är motståndskraftig mot skavning, är starkare, töjer sig mindre än nylonet och den påverkar betet minimalt. Bra till fiske med jiggar och små till medelstora jerkebeten. Mindre bra för ytbeten som poppers och walk-the-dog-beten.
Flätlinan eller ”superlinan” är mycket stark i förhållande till sin diameter. Den tål nötning relativt bra, är långkastade och funkar utmärkt för ytbeten som poppers och walk-the-dog-beten. Lämplig även för stora jerkbeten och stora jiggar tacklade för grunt vatten. Nackdelen är att den syns väl och lämpar sig alltså inte när fisken är skygg.
Läs mer om alla detaljer runt linvalet i Fiskejournalen nummer 1-2016. Finns i butik nu!

En krona per vobbler till laxen

$
0
0

Ju mer Rapala-vobblers svenskarna köper, desto fler laxar kan räddas.Foto: Martin Falklind

Normark och Rapala kommer att donera en krona för varje såld vobbler i Sverige under 2016 till Stiftelsen för Östersjölaxen.
– Laxen är en otroligt viktig fråga. Situationen för vildlaxen är allvarlig och vi vill göra vad vi kan för att vända utvecklingen, säger Jesper Norell, chef för Normark Scandinavias sportfiskedivision.
Stiftelsen för Östersjölaxen arbetar för att främja en långsiktigt hållbar förvaltning av vilda lax- och öringbestånd. I dagsläget går merparten av de insamlade pengarna till att köpa loss fällrättigheter längs östersjökusten, så att laxarna kan komma upp i sina lekälvar.
Det var på den gala som höll för laxens räkning på Berns salonger i höstas, som Jesper Norell kungjorde Normarks generösa bidrag.

Krus och Keskitalo till Daiwa

$
0
0

Kristian Keskiltalo och Anders Krus har nu tillträtt sina nya roller på Daiwa.

Daiwa, som är en av världens största tillverkare av sportfiskeutrustning, utökar sin närvaro i Skandinavien.
Från första januari 2016 så kommer Kristian Keskitalo och Anders Krus att ansluta till Team Daiwa Scandinavia. De två erfarna och välkända sportfiskarna  kommer att hjälpa Daiwa att testa ny utrustning och även skriva artiklar och skapa instruktionsfilmer.


Kungligt fiske klockan 20.00

$
0
0

Svenske Kungen fiskar på sitt favoritvatten i Tärnafjällen.Foto: Martin Falklind

Om inte du tittat på programmet ”Året med kungafamiljen” förut, så kan det vara dags idag. Programmet inleds med fiske i Tärnafjällen och Mörrum.
SVT gör årligen en resumé över Kungafamiljens alla åtaganaden och aktiviteter från det gångna året. I år visar Kungen för första gången upp sitt fiskeintresse för kamerorna.

Vi får följa med till Mörrum där Kungen tappar en lax.

Vi får följa med till Kungens stuga i Tärnafjällen där han fiskar öring och ner till Mörrum där han tappar en lax. Längre in i programmet kommer fisket tillbaka när det blir ett avsnitt om fiskevård och Kungen talar om vikten av att restaurera vattendragen efter mänskliga aktiviteter såsom flottledsrensningen.
Kungen poängterar också värdet av att ha friska vatten, gott om fisk och säger att landets alla sportfiskare är en resurs.

Jätteröding på 8080 gram

$
0
0

En isande kall dag på en norrländsk is, gav utdelning i form av en röding på 8080 gram.Foto: Christian Lundberg

Ragna Asproth har startat året med en isfiskad röding av en ofattbar dimension. Fisken vägde 8080 gram.
Även om Ragna Asproth är en sportfiskare som verkar van att få stora fiskar, så hade hon inte kunnat föreställa sig vad det var för storlek på rödingen under isen. När fisken skulle upp, pluggade den igen hålet och det utbröt en lätt stress i det kalla vädret. Det var minus tretton grader och blåste rejält. Fisken isades tyvärr direkt under debaclet med att få upp den, så det blir några rejäla middagar, istället för en återutsättning.
Dessutom hade kylan dragit ur batterierna ur kameran, så mobilkameran fick ersätta ”finkameran” som Ragna och hennes partner Christian Lundberg, tyckte borde förevigat denna makalösa fisk.
Stort grattis Ragna!

Pimpelis även i Sydsverige

$
0
0

Pimpelfiske och ismete engagerar många människor och de senaste dagarnas vinterväder gör att isen börjat lägga sig även i södra Sverige.

De senaste dagarnas vinterväder innebär att isarna börjat lägga sig även i södra Sverige, ända ner i Skåne. Men det gäller att vara försiktig, så här i början av säsongen. Det är inte alla isar som fryser sig starka lika snabbt.

Visst rycker det i pimpelarmen hos många när det börjar bli vitt på backen och det guppande vattnet stelnar till allt mer. De senaste dagarna har isen lagt sig på sjöar och till och med i kustvikar ända ner i Skåne. Men på ställen där åar rinner in, eller där en ström drar förbi är isen långt ifrån pålitlig.
Förståndiga vinterfiskare kollar naturligtvis isarna noga, innan de ger sig ut på pimpel- eller ismeteturen. Det finns några hemsidor på internet som bistår med information om isläget. För sydsvenskar finns till exempel Pimpelforum som har bra koll på isar i Skåne, Halland och delar av Småland. Isplanket är en hemsida som främst vänder sig till skridskoåkare, men som även duger som informationskälla för fiskare. Generellt sett så kan man leta efter långfärdsskridskoåkarnas hemsidor på nätet. Där finns ofta nyttig information.
Även om hemsidorna lovar säker is är det alltid upp till dig själv att ta ansvar för en säker färd på isen. Lättåtkomliga isdubbar är förstås en självklarhet, en flytoverall är inte fel och ispik är en bra sak att testa sig fram med. Naturligtvis undviker du strömsatta uddar, åars in- och utlopp, bryggor och brutna isrännor. Men har du bara detta i bakhuvudet kan det bli några härliga dagar på isen. Meteorologerna förutspår en tillfälligt mildare period i Sydsverige under helgen, men i mitten av nästa vecka vänder kylan tillbaka.

Största isfiskade rödingen någonsin

$
0
0

En isande kall dag på en Malgomajs is, gav utdelning i form av en röding på 8080 gram.Foto: Christian Lundberg

Ragna Asproths röding på 8080 gram är den största isfiskade rödingen någonsin i Sverige, meddelar Nicka Hellenberg från Sportfiskarnas Storfiskregister.
Av de rödingar som finns i registret hittills, Ragnas ej inräknad, är bara elva stycken över åtta kilo. Ingen av dessa är fångad från isen.
– Detta gör hennes praktröding till den största isfiskade någonsin, säger Nicka Hellenberg.

I sjön Malgomaj finns djuphålor som är 148 meter djupa.

De flesta rödingar på topplistan är trollingfångade. Den absolut största och det svenska rekordet ligger på 10,83 kilo och är fångad på båtpimpel/vertikalfiske. Den fångades 2007 i augusti i Landösjön, av Åke Öhman, Orrviken.
Ragnas röding fångades på sjön Malgomaj, en djup förkastningssjö i Västerbotten. Sjön är fem mil lång och bottnen ser ut som ett fjällandskap. I Malgomaj finns djuphålor som är 148 meter djupa. Här nere gömmer sig med säkerhet ett och annat storsjöodjur.

Platt mage ger långt glid

$
0
0

Ny balanspirk från Rapala med platt mage.

Rapala Flat Jig är en balanspirk som passar bra för djup fiske eller för pimpel i strömmande vatten – tack vare sin tyngd.

Flat Jig från Rapala är en ny balanspirk med platt mage som ger en lång glidande aktion. Dess tyngd gör att den passar extra bra för fiske på djupt- och i strömmande vatten. Den finns i 10 attraktiva färger. Vikten är hela 34 gram, fördelat på sex centimeters längd. Rek cirkapris är 129 Kr. och den säljs i redskapshandeln.

Havsöringens dag 30 januari

$
0
0

När ljuset återvänder, börjar det rycka i havsöringnerven på många sportfiskare. Då är det perfekt att besöka Havsöringes dag och få inspiration.Foto: Tellis Katsogiannis

Nu är det dags att tänka på havsöringfiske! En bra start på säsongen är att besöka Havsöringens dag i Torslanda.
Det är den långkastande havsöringexeprten Tellis Katsogiannis i samarbete med Fiskevårdsnätverket Göteborg som ordnar denna temadag. Det blir flugbidning, förläsningar, lotterier och utställare – och allt med temat havsöring.
Alla intäkter från lotteriet och halva inträdet går till fiskevård och arbetet med lekbäckar i regionen.
Läs mer på havsoring.se

Miljöfarlig laxodling ger klirr i kassan

$
0
0

Budskapet om att norsk lax är säker och nyttig mat är det industrin vill förmedla. Men vad skadas för värden på vägen till våra tallrikar?Foto: Norsk Fisk

Norge exporterade lax för 47,7 miljarder norska kronor under 2015. Det är det högsta värdet någonsin. Men var har miljödebatten tagit vägen?
Merparten av den exporterade norska laxen går till EU-länder och exporten till Asien och USA ökar konstant. I Sverige står norskodlad lax för 98 procent av försäljningen. Med så stora ekonomiska värden, verkar miljödebatten runt odlingsdindustrin ha kommit i skymundan. Ännu mer så i Norge än i Sverige. I Norge ger laxodlingen jobb till många kustbor och gör vissa företag och staten rika.
Även om odlingsindustrin själv menar att de jobbar med att försöka påverka miljön mindre, så är det mycket som kan göras bättre.
Fodret är det problem som brukar pekas ut som det största hotet mot den globala miljön. Det går fortfarande åt cirka 2-2,5 kilo foderfisk per producerad kilo lax, även om man har försökt öka andelen vegetabilier. Foderfisken fiskas i världshaven, på redan hårt exploaterade bestånd, och mals till mjöl som transporteras tillbaks till Norge.
På hemmaplan, i norska fjordar och älvar ser man problem från odlingar i form av sjukdomsspridning, övergödning och rymning av odlingfisk. De norska vildlaxbestånden, menar många, är allvarligt hotade på grund av laxlus och förrymda odlingsfiskar.
Bristande socialt ansvar är något som många människorättsorganisationer reagerat på från de  de norska laxodlingsföretagen framfart i till exempel Sydamerika. Där lämnar laxodlingar såväl döda bottnar som exploaterade människor efter sig.
Cermaq och Marine Harvest är  norska bolag vars namn associeras med hänsynslöhet mot natur, anställda och även mot eventuella kritiker mot dem själva.
Med de enorma summor som laxodlingsindustrin onekligen drar in, borde kanske utvecklandet av slutna odlingssystem och off-shore odling stå högre upp på agendan. Vad Fiskejournalen har kunnat se, så läggs idag istället resurserna på påkostade reklamkampanjer och lobby.


Laxplombering i vissa älvar 2016

$
0
0

Alla laxar som landas och avlivas  i Lainoälven och fr.o.m. i år i Kaitumälven, ska plomberas på detta sätt.

Nytt år, nya fiskeregler och på fjällfiskefronten kommer flera nyheter som får anses goda ur ett sportfiskeperspektiv. En av dem är laxplomber i Kaitumälven.
Många av de nya reglerna från Länsstyrelsen har som mål att öka bestånden och få bättre kontroll av uttaget. Plombering av fisk, eller ”tags”, som det kallas internationellt, är ett sätt att få koll på uttag och återutsättning samt att begränsa tjuvfiske. Systemet har redan funnits på försök  i Lainoälven och nu är det alltså dags för Kaitumälven.

Du får alltså inte inneha en oplomberad lax vid fiskekontroll.

Laxplomber innebär att sportfiskaren parallellt med sitt fiskekort måste ha med sig plomber till sitt fiske. Antalet plomber man får, beror på hur många laxar som är tillåtna att ta upp. Plomben skall direkt efter avlivning fästas genom laxens mun och gällock på ett sådant sätt att den låses permanent. Den ska sitta kvar på laxen tills den tillagas eller styckas för infrysning. Man får alltså inte inneha en oplomberad lax vid fiskekontroll.
Vid köpet av fiskekort, läggs fiskarens uppgifter i systemet och fiskaren ska sedan fångstrapportera via mobilen, eller på annat sätt.
Detta system har tillämpats framgångsrikt i många andra länder där sportfisketurism är vanlig. Det ger en bra statistik, vilket i sin tur är viktigt för en god förvaltning. Det förhindrar också tjuvfiske mer effektivt, då det blir tydligt för alla som ser fisken om den är tjuvfiskad.
Läs mer om försöket med plombering i Lainoälven.

 

 

Kasta din julgran i sjön

$
0
0

Din julgran kan bli nyttig för fiskmiljön. Illustration: Ingvar Ohlsson

Inom kort är det läge att riva ner julpyntet och slänga ut julgranen, men var ska man göra av granen? Ett tips är att återanvända den och anlägga risvasar och på så vis förbättra uppväxtmiljön för fisk som exempelvis abborre och gös.

I inslaget nedan från SVT berättar fiskevårdaren John Kärki samt Tom Arnbom från Världsnaturfonden om vitsen med att lägga julgranar i vattnet och vad du bör tänka på.

Torneträsk öppnar för trolling

$
0
0

Torne trask är en spännande sjö med mycket  orörd natur runtom. Det är dessutom Sveriges näst djupaste sjö och håller säkert en och annan högintressant fisk.Foto: Wikimedia

På Torneträsk har det fram tills nu varit förbjudet med trolling. Länsstyrelsen bedömer dock att Torneträsk tål trollingfiske och den lokala jakt- och fiskvårdsföreningen är positiv.
De nya reglerna för fjällfisket innebär också att Torneträsk öppnar för moderna trollingmetoder då Länsstyelsen bedömer sjön som tillräckligt djup och stor. Och med tanke på att Torneträsk är 332 kvardratkilometer och hela 168 meter djup, på djupaste stället, så låter det rimligt. Det förekommer heller inget yrkesfiske på sjön längre.
Det kommer vara tillåtet att fiska med max tre spön per person och som mest sex spön per båt. Bag-limiten ligger på högst tre laxartade fiskar per person och dag. Det är tillåtet med fiske med sidoparavaner samt djuprigg.

Torneträsk är hela 332 kvardratkilometer stor och 168 meter djup på djupaste stället.

Kurt Edin, ordförande i Kiruna Jakt- och Fiskevårdsförening tycker, enligt NSD, att det är positivt att man nu officiellt tillåter trollingfiske. Han hoppas också på att mer sportfiske kan hjälpa till att hålla sikbeståndet i schack.
– Siken är en fisk som ökar väldigt lätt och som tränger undan rödningen. När rödingen leker på grunda ställen går siken dit och äter upp romen, säger Kurt Edin.
Han tror heller inte att trollingfisket kommer bli särskilt omfattande.
– Det är så få ställen runt sjön som det går att sjösätta en båt på.

Vattentäta handskar

$
0
0

Vattentäta handskar i neopren för fiske under kalla förhållanden.

BFT Atlantic Glove skyddar dina händer mot väta och värmer gott i kylan. De är perfekta till allt fiske under den kalla årstiden.
Handskarna både värmer och håller dina händerna torra. De är tillverkade i en tunn och fleecebeklädd neonren som isolerar bra. Det går att klippa i materialet, utan att det fransar sig. Perfekt om man vill modifiera handskarna och göra dem kortfingrade.
Smart design med en ergonomisk passform som saknar söm över handflatan. Detta förstärker handsken och ger bättre komfort. Finns i sex storlekar (XS-XXL) och priset är 249 Kr. Mer info: www.cwcab.com

Sportfiskedag på Båtmässan

$
0
0

Den som älskar båtfiske får sitt lystmäte på Båtmässan i Göteborg, men även fiskeintresserade landkrabbor har mycket att hämta på Svenska Mässan lördagen den 7 februari

Första vårtecknet hägrar! Den 6-14 februari är det Båtmässan i Göteborg. Planera in söndagen 7 februari redan nu, för då har Båtmässan sportfiskedag i Fiskejournalens regi.
Alla sportfiskare kommer att ha något intressant att hämta på Båtmässans sportfiskedag, båtfiskare såväl som inbitna landkrabbor. På programmet står flera av landets mest kända sportfiskare och föreläsare:

Claes ”Svartzonker” Claesson och Martin Falklind kommer tillsammans att berätta om sina fiskeäventyr på scenen. Betesdesignern Svartzonker har de senaste åren seglat upp som Sportfiskets frontfigur, då han både fiskat med Zlatan och tagit över Volvoreklamen efter densamme. Martin Falklind är chefredaktör för Fiskejournalen och har varit fiskeäventyrare i hela sitt liv, med många filmer och TV-program på sitt samvete.

Vi kan  avslöja att det kommer bli världspremiär på en ny helsvensk sportfiskebåt.

Västkustprofilen och havsfiskeexperten Markus Lundgren pratar havsfiske och avslöjar sina bästa positioner på kusten. Han har precis gett ut boken ”Havsfiskeboken” som är ett måste för alla båtfiskare längs västkusten.
Dessutom har vi Sveriges mest kunnige predatorfiskare, Tobias Fränstam, på plats. Han är inte bara storfiskare, utan han forskar även på rovfiskar och deras beteende.
Sist men inte minst ska alla flugfiskare få sitt i form av Johan Klingberg. Johan är chefredaktör för tidningen Allt om Flugfiske och är en mycket skicklig och inspirerande berättare, likväl som en av landets bästa flugfiskare.
Dessutom kan vi avslöja att det kommer bli en världspremiär på en ny sportfiskebåt från Rocad. Båten är ett helsvenskt projekt med flera unika egenskaper

Viewing all 4278 articles
Browse latest View live