Quantcast
Channel: Nyheter | Fiskejournalen
Viewing all 4278 articles
Browse latest View live

Makrillen kom tidigt till kusterna – så fångar du den!

$
0
0

Ett av de absolut mest populära fiskena i Sverige är kustfisket efter makrill. Den här säsongen börjar kalaset extra tidigt eftersom makrillen närmades sig land redan i början av maj

– Ja, den är någon vecka eller några veckor tidigare än normalt, men det brukar variera lite det där. Möjligen är det värmeböljan i april som gjorde att de kom lite tidigare i år, berättar Fiskejournalens expert Anders Nicander.

Det kanske roligaste makrillfisket är ofta nu i början av säsongen när fisken går högt i vattnet och man kan se den jaga. Ett tips är att spana efter måsdyk. Stora samlingar av tärna och mås betyder ofta att det är makrilljakt under ytan, och det bästa är att du inte behöver någon båt för att uppleva ett riktigt roligt fiske.

Anders Nicander ger råd för ett lyckat fiske efter vårmakrill:

– När makrillen kommer in mot kusten i mitten av maj så går den ofta strandnära och är då lätt att nå från land. Samma grejer som man normalt använder för kustöringen – en haspell eller spinnutrustning på 8-10 fot, och lättkastade långsmala skeddrag är perfekt, säger Anders.

En trick är att krydda tacklet med fler beten för att öka chanserna till hugg.

– En glittrig upphängarfluga är en detalj som kan mångdubbla fångsterna. Makrillen finns ofta där det är djupt intill land och strömt i vattnet, men här kan det vara bara att kolla runt lite i sportfiskeforumen och inte minst fråga i sportfiskebutiken där du bor. Där brukar man ha koll på var det fångas makrill just nu.

Om du vill behålla makrillen som mat, så gäller det att var noga med att snabbt bloda av den, annars kan den snabbt bli dålig. Vill du ändå återutsätta fisken bör den lossas från kroken utan att du tar i den. Det absolut bästa fisket efter makrill brukar vara mellan juli och september, men säsongen pågår långt in på hösten.

Ofta jagar öring och näbbgädda i samma område, så chansen till roliga bifångster är goda. Här kan du läsa tipsen för att fånga näbbgädda.

Fakta: Makrill (Scomber scombrus)

En snabbsimmande tonfisksläkting som under våren kommer in till Sveriges västkust efter att ha spenderat vintern i Atlantens och Nordsjöns djupare vatten. Hit kommer den för att leka och när vattentemperaturen är omkring 14 grader läggs rommen i ytvattnet. Efter leken stannar makrillen kvar men kan följa födan ända in i Östersjön. Under hösten återvänder den ut till djupvattnen. Makrillen kan bli 20 år och nå en längd på omkring 70 centimeter. Det svenska sportfiskerekordet togs från en turbåt i Skagerak 1995. Den fisken vägde 3074 gram och lär bli ytterst svårslagen. Men visst kan makrillen bli ännu större. Den största någonsin fångades 2005 av en räktrål utanför Marstrand och vägde 3.5 kilo och var 71 centimeter lång!

Läs även om hotet mot makrillen:

Makrill får rött ljus – förlorar sin MSC-certifiering


Livet under ytan i realtid

$
0
0

Med Garmin Panoptix realtidsvisning av ekolodsbilden flyttades gränserna för sportfisket ett steg in i framtiden. Nu har tekniken förfinats ytterligare med fotolika ekolodsbilder där du som fiskare, i direktsändning kan se vad som sker framför och under båten. Team Garmins skickliga sportfiskeambassadörer har använt tekniken ett tag och bland annat upptäckt helt nya strategier för att hitta fisken. Läs artikeln och titta på videoklippen – ditt nya fiskeäventyr börjar här.
År 2015 revolutionerade Garmin det moderna sportfisket genom att erbjuda realtidsvisning av ekolodsbilden. Via Panoptix teknologi kunde man i direktsändning se beten, bytesfisk och rovfisk röra sig under skrovet, vilket breddade fångstmöjligheterna. Den nya bilden av världen under ytan var lika pulshöjande som beroendeframkallande och Panoptix blev en snackis i sportfiskekretsar. Visningsläget som realtidsgivaren Panoptix ger är ganska enkelt, man skulle i folkmun kunna beskriva det som att ekona avbildas som rörliga, glödande klot med fartränder som tecknar riktning och hastighet. Nu är Panoptix Livescope här. Livescope är en vidareutveckling av Panoptixteknologin som till skillnad från tidigare modeller målar upp en näst intill fotografisk ekolodsbild. Du kan idag se ett abborrstim simma mellan grenarna runt ett nersjunket träd, hur en attackerande gädda splittrar ett betesfiskstim – ja, du kan till och med räkna fenorna på fisken under båten.

Du kan idag se ett abborrstim simma mellan grenarna runt ett nersjunket träd, hur en attackerande gädda splittrar ett betesfiskstim – ja, du kan till och med räkna fenorna på fisken under båten.

Vad har den senaste ekolodsteknologin att komma med och vilka framgångar och möjligheter ger den egentligen oss sportfiskare? De skickliga ambassadörerna i team Garmin har använt Panoptix Livescope ett tag och hittat flera intressanta användningsområden, bland annat hur man på ett effektivt sätt finner abborren och hur man fördelaktigt använder Livescope vid vertikalfisket. Här följer några exempel från verkligheten, både i text, foton och rörliga bilder där Garmins experter låtit Livescope spela huvudrollen i jakten på fisken.

Garmins ambassadör Mattias Åström med en snygg ”Livescope-abborre”.

Hitta abborren när den är i rörelse
När man söker abborren så händer det ofta att man hittar fisken med hjälp av den sidoseende ekolodsbilden. Det luriga är dock att allt som oftast är fisken i ständig rörelse. Att hitta tillbaka till en grupp abborrar som man sett på skärmen kan vara mycket svårt, ibland näst intill omöjligt. Informationen som de traditionella ekolodsbilderna, 2D-ekolod och det sidoseende ekolodet levererar är historik. Det försvårar såklart chanserna att hitta tillbaka till fisk som rör sig genom vattenmassorna. Det är just här som Livescope visar sin styrka. Mattias Åström är en av Garmins dedikerade abborrfiskare och under ett fiskepass i höstas lyckades han med något som han aldrig tidigare gjort:

Team Garmins Mattias Åström skannade av djupbranten och fick fort syn på storabborrarna som stod 20 till 25 bort, strax över botten.

– Jag var ute och letade abborre längs en djupbrant. När jag letar fisken så brukar jag ställa in det sidoseende ekolodet så att det i runda slängar ser 15 till 20 meter ut åt varje håll. Efter en stunds sökande upptäckte jag några bättre fiskar, 15 meter ut på babord sida om båten. Jag markerade snabbt ut en waypoint på plottern för att sen vända om och kika närmare på de intressanta ekona. Föga förvånande så stod fisken inte kvar och jag förstår direkt att den är i rörelse. Jag skiftar snabbt över till Livescope och börjar söka. Livescope-givaren sitter monterad på ett roterbart fäste vilket gör det möjligt att snabbt söka av området runt båten, genom att för hand vrida på givaren. Efter bara några sekunder hittar jag abborrarna simmandes längs med branten, ungefär en 20 till 25 meter ifrån givaren. Jag slänger fort ut jiggen och krokar i första kastet på en fantastisk fisk på drygt 1600 gram, berättar Mattias.

Thorbjörn Buch har sin Livescope-givare på ett roterbart fäste. Nu kan han enkelt skanna över en intressant fiskeplats för att se exakt var fisken står.

Skanna av fiskeplatsen
Livescope gör det enkelt att skanna av intressanta platser som djupbranter, nersjunka träd, risvasar och andra strukturer av intresse. Båten kan ligga helt still på behörigt kastavstånd från fiskeplatsen. Med Livescopes framåtseende visningsläge kan du via elmotorn eller ett roterbart givarfäste söka av fiskeplatsen. Thorbjörn Buch, en flitig utövare av det moderna abborrfisket har koll på detaljerna:
– Livescope är en högfrekvensgivare som ger detaljrika ekolodsbilder. Du kan nu med fördel stanna femton meter utanför en risvase, svepa med givaren och se om, och i sådana fall var abborren står- utanför, till höger eller till vänster. Kasten blir korrekt placerade från början och om fisken flyttar sig så ser du det i samtid på ekolodsskärmen. Fiskar du i växtlighet så är det inte särskilt svårt att urskilja fisk från vegetationen, berättar Thorbjörn. (WEBB: Fiskar man pelagisk vertikal kan du se hur fisken står om du är framför eller bakom. Dina första släpp blir perfekta.)

Den här skärminspelningen visar klart och tydligt hur fint Livescope separerar ekona. (Skärminspelning: Thorbjörn Buch).

Här simmar abborren under båten. Observera elmotorn i ytan och abborren som hugger på jiggen. (Skärminspelning: Thorbjörn Buch).

15 abborrar över kilot
Björn ”Carlo” Karlsson är en trägen abborrfiskare med många fina fiskar i loggböckerna. Han var en av de första som testade Panoptix realtidsteknik och har nu under flera år finslipat på hur man använder ekolodet i fisket. ”Carlo” utvecklar:
– Vad sker där under vattenytan egentligen? Den frågan har jag ställt mig många gånger när jag suttit med näsan tryckt mot ekolodsskärmen för att försöka tyda 2D-bilden som sakta matas fram över skärmen. Nu har Garmin gjort gissningsleken till en fängslande upplevelse i rörliga 3D-bilder istället.

Nu har Garmin gjort gissningsleken till en fängslande upplevelse i rörliga 3D-bilder istället.

Det kan nästan beskrivas som att titta rakt ner i ett akvarium, berättar Carlo.
Under den relativt begränsade tiden som Carlo hunnit bekanta sig med Livescope har han riktat fisket efter abborre, här lyder ett exempel från en tidigare fisketur:
– Mina erfarenheter av Livescope i just abborrfisket är över förväntan. Vid ett pass såg vi en grupp stora abborrar utmed ett gräsbälte. Fisken stod 25 meter från båten på bara 1,5 meters djup. På skärmen kunde man klart och tydligt se hur abborrarna festade på ett stim med mindre bytesfisk. Den dagen fick vi i runda slängar 15 abborrar över kilot. Utan Livescope i båten så hade vi aldrig kommit i kontakt med dessa fiskar, avslöjar Carlo.

Björn ”Carlo” Karlsson med en ”Livescope-fångad” storabborre.

Panoptix Livescope in action
Björn Tunmats och Tommy Blomander har använt Panoptix Livescope ett tag vilket ökat deras framgångar i vertikalfisket efter stor gädda och gös. Björn berättar att när man hunnit bekanta sig med tekniken lite så går det faktiskt att se skillnad på fiskarter.

Björn berättar att när man hunnit bekanta sig med tekniken lite så går det faktiskt att se skillnad på fiskarter.

En gädda ger exempelvis ifrån sig ett hårdare eko på själva huvudet än vad en gös gör, Björn förklarar:
– Om man använder den blå färgpaletten så lyser fiskens huvud rött vilket indikerar hårt eko, alltså gädda. Gösar och abborrar får ofta den hårdaste returen mitt på kroppen. Ett undantag gäller mycket kraftiga gäddor där hela fisken blir rödfärgad på grund av kroppsmassan. Ofta kan man bara genom att granska fiskens siluett se om det är en gös eller gädda som simmar där nere, berättar Björn.
Här nedan finner du en handfull intressanta klipp direkt från Livescope-skärmen. Under varje video hittar du en text som förklarar vad som händer.

Panoptix Livescope-givaren kan användas i två olika lägen. Nedåtseende och framåtseende.

Skärminspelningar från Björn Tunmats:

Här ser vi en gädda som trycker på botten för att sen lyfta och jaga min jigg som kommer ned. Du kan se gäddan på en bild i slutet av klippet.

Om man har Livescope-givaren på ett roterbart fäste så kan man kan skanna av området runt omkring sig. Här hittade jag en gös genom att svepa med  givaren runt kajaken.

Skärminspelningar från Tommy Blomander

Den här videon visar att det ibland är enkelt att skrämma fisken. Sen när gösen försvinner och lämnar ett moln av sand runt jiggen.

 

En gös på 10,65 kilo tittar på betet några gånger innan den hugger. Här ser man tydligt att det just är en gös som syns på ekolodsbilden.

Här ser du gösen från klippet ovan. En stabil fisk på 10,65 kilo.

 

En gös på 9,8 kilo hugger. Observera hur man faktiskt kan se hur gösen öppnar munnen och suger in jiggen. Här ser du skillnaden mellan Panoptix (högst upp till vänster) och Panoptix Livescope (högst upp till höger).

Mer information om Panoptix Livescope finner du här!

Perch Academy – satsning på unga under Swedish Game Fair

$
0
0

Nedräkningen inför Swedish Game Fair har inletts på allvar. Den kommande helgen samlas tiotusentals jägare och fiskare vid Tullgarns Slott – och en spännande nyhet är att det blir en extra satsning på ungdomar.

Det finns bland annat möjlighet för alla mellan 13–18 år att fördjupa sig i abborrfiskets ädla konst, under ledning av några erkända proffs. Det hela sker under konceptet Perch Academy, med organisationen Sportfiskarna som regissör.

– Det är ju en familjär mässa, och tidigare år har vi bland annat haft barnfiskeskola. Inför den här mässan tänkte vi göra en satsning på de äldre barnen, och då kom vi på Perch Academy, berättar Emma Lindgren på Sportfiskarna.

Det handlar helt enkelt om att proffsen lär ut sina bästa fisketips för abborre, och vid rodret står bland annat fiskeprofilen Adam Orre från CWC.

Alla som delar i Perch Academy får en goodiebag och även möjligheten att delta i en abborrtävling som sträcker sig under hela sommaren. Tävlingen är väldigt simpel, den som fångar den största abborren mellan 1 juni och 31 augusti vinner ett fint pris. Även plats 2 och 3 får pris.

– Då kan man använda sig av tipsen från Adam Orre, och exempelvis åka till sitt lantställe och vara med i tävlingen därifrån. Alla samlas sedan under en gemensam hashtag på Instagram, berättar Emma Lindgren som hälsar alla välkomna till Sportfiskarnas monter på Ungdomstorget.

Det går att anmäla sig till Perch Academy antingen här https://www.sportfiskarna.se/Ungdom/Perch-Academy eller direkt på plats under mässan.

Läs om fiskevårdsarbetet i Vänern:

Så ska det unika laxfisket i Vänern räddas

Bok för yngre sportfiskare

$
0
0

18 olika fiskarter presenteras i barnboken Mina första fiskar.

Har du en ung och nyfiken sportfiskare i familjen? Eller vill du ta chansen att väcka ett fiskeintresse hos kusinbarnet? I dagarna släpps en ny fiskebok för de yngre läsarna.

Med detaljrika och finurliga bilder får barn från tre år och uppåt lära sig om 18 olika fiskarter i svenska vatten genom boken Mina första fiskar, producerad av Emma Jansson. Fakta om fiskarna, dess kännetecken och hur du fiskar upp dem är delar av innehållet. Vilken fisk gömmer sig till exempel bakom namnet ”Skomakaren” och vilken fisk hugger på glittrande pärlor?

Emma Jansson beskriver själv bakgrunden till bokidén:
– Som liten älskade och slukade jag faktaböcker, framförallt om fiskar. Jag vill med boken blanda spännande och rolig fakta med information om hur du bäst fiskar upp fisken. På sista sidan hittas också en faktaruta med svårare ord och förklaringar om fiske och fiskar. Urvalet av fiskarter i boken gjorde jag dels på popularitet men jag har även med lite mer anonyma varianter som benlöja och sutare.

Författaren Emma Jansson från småländska Hultsfred har sedan 2008 pysslat med fotografi, grafisk form och illustration. Tidigare har hon tecknat böckerna Vems spår? och Vems bajs?. Förutom Mina första fiskar ingår Mina första fåglar i bokserien Upptäck naturen, som ges ut av Triumf förlag. Boken finns att köpa i bokhandlar, på webben och på eplaros.se.

Dags att anmäla sig till flugfiske-SM

$
0
0

Är du skicklig med flugspöt – och tillhör den i gänget som brukar fånga mest fisk? Då kanske det är dags att mäta sig med andra på allvar.

Nu är det nämligen dags att anmäla sig till SM i fluga 2019. I år arrangeras det tre deltävlingar till landslagskvalet, där en av kvaltävlingarna även utgör SM-tävlingen. Den kommer att arrangeras av SFK Atletfiskarna, och tävlingsplatsen är Sorsele i Västerbotten, där det är ädelfisk i Juktån som ska luras upp. Klicka här för att komma till anmälan:

Så här ser hela tävlingsprogrammet för landslagskval och SM ut:

17-9 juni Malung Dalarna, Ogströmmen och Västerdalälven, Landslagskval.

16-18 augusti Sorsele Västerbotten, Juktån Lomselenäs, Landslagskval och SM.

September preliminärt Hallstahammar Västmanland Landslagskval. Mer info kommer.

Vid frågor kontakta:Rolf Mylläri, 070–2099727, rolf.myllari@telia.com eller Michael Molander, 08–41080605, michael.molander@sportfiskarna.se.

Marcus fick två morgonpigga gösar över 10 kilo!

$
0
0

Att vara först på plats brukar vara en framgångsrik modell för fiskare. Det är något som Marcus Fransson kan intyga. Eller vad sägs om två gösar över 10 kilo innan solen stigit över horisonten?

Marcus med morgongös nummer 2.

Morgonpigga storgösar har blivit något av Marcus Franssons melodi. Och det finns naturligtvis inga större anledningar att ändra upplägg när resultatet blir så fantastiskt.

Här berättar Marcus själv om sitt otroliga vårfiske.

”Tidiga morgnar, eller nätter som vanligt folk väljer att kalla det, är en ruskigt het period för stor fisk. Den första morgonen var jag ute innan det ljusnade och hittade rätt fort en bra fisk 20 meter ut på styrbords sida. Jag svänger ut och placerar båten över fisken som väljer att gå undan några meter i sidled så jag får parera lite innan jag kan släppa ner min Westin twinteez i färgen bass orange. Efter en liten stund stiger hon försiktigt upp och kollar in jiggen i närmare 1 minut innan hon går iväg lite i sidled, jag gör ett nytt försök och hon visar intresse igen och efter en lång granskning kommer hugget. Det blir en rätt odramatisk fight och hon glider sakta in i håven. Ett par snabba bilder i månljuset och snabb vägning och mätning så stannade vågen på 10,38kg och 97cm.

En annan dag blev det ett nytt tidigt pass och efter en timmes fiske så hittar jag ett bra eko som också hon fick en twinteez bassorange serverad, och den föll väl i smaken efter en lång inspektion. Hugget var stenhårt och fighten blev dramatisk med ett par långa rusningar och när hon bryter ytan och jag ska håva henne, slår hon till med huvudet och den löst hängande stingerkroken sätter sig i utkanten på håven och jag får handlanda henne istället. Känner direkt att den är tung och vågen stannar på 10,34 och mäts till 96cm.

Stort grattis Marcus och tack för den fina storyn, säger vi på Fiskejournalen. Hoppas att du hinner sova lite mellan fiskepassen också!

Ni missar väl inte makrillrallyt?

Makrillen kom tidigt till kusterna – så fångar du den!

Giftiga alger slår ut miljoner odlade laxar i Norge

$
0
0

Är detta larmet som kan påskynda laxodlingsindustrin att flytta upp på land? Det är frågan vi ställer oss sedan miljontals odlade laxar i Norge dött av giftiga alger under de senaste veckorna.

Norska Fiskeridirektoratet nåddes tidigare i veckan av rapporter om eskalerande dödlighet vid flera laxodlingar. Hittills bedöms 11 600 ton lax ha dött som följd av algblomningen i Ofotfjorden i Nordland och Astafjorden i Troms. Algerna gör helt enkelt att fiskarna kvävs i sina kassar.

Personal vid de drabbade områdena arbetar intensivt med att flytta på resterande laxar innan de också nås av algerna. Norska Dagens Næringsliv uppger att fint väder, svag vind och smältvatten har bidragit till den kraftiga algblomningen, och på Oslo-börsen har flera laxbolagsaktier rasat. Notan för döda laxar uppgår till flera miljarder norska kronor, och lär stiga den närmaste tiden.

Havforskningsinstituttet fruktar nämligen att algerna kan spridas vidare till Raftsundet, till Molla och Skrova samt Steigen norr om Bodø. Där finns anläggningar med många miljontals laxar.

Fiskejournalen följer naturligtvis utvecklingen och återkommer med ytterligare rapportering.

Läs även detta:

Siffror vid Frödin-rättegången: 53 miljoner laxar dog i kassar

Vilka fiskare tar hem 50 000 kronor på Swedish Game Fair?

$
0
0

Det blir en storsatsning på fiske under helgens Swedish Game Fair på Tullgarns slott. Den absoluta höjdpunkten är gäddtävlingen Pike Open med hela 50 000 kronor i prispotten.

Fiskejournalen har redan berättat om ungdomssatsningen Perch Academy, som lanseras av Sportfiskarna under Swedish Game Fair. Men programmet innehåller onekligen ett fullspäckat utbud för fiskare i alla åldrar. Mässgeneralen Torbjörn Larsson räknar just nu ned timmarna innan evenemanget slår upp portarna, och han berättar att fisket kommer att få en framflyttad position i år.

– Vi har flyttat upp fisket så att det blir mer centralt. Naturligtvis händer det en hel del i Tullgarnsviken också, där vi har lagt ut bryggor liksom tidigare år, men det kommer även att finnas kastbassänger och mycket annat på själva området, berättar Torbjörn Larsson.

Ett axplock ur innehållet är: Tips och tricks med ”Gösdrottningen” Cecilia Grönberg, gäddflugbindning, gäddflugfiske och fiskestig med regnbågsfiske som final, utställare med bland annat Abu Garcia, CWC och Sportfiskarna.

Själva crescendot sker under den spektakulära fisketävlingen Pike Open, där alltså vinnande team får dela på 50 000 kronor i kontanter. Start och målgång sker i Tullgarnsviken 25 maj, och antalet platser till tävlingen är obegränsade. Under hela lördagen kommer man kunna följa tävlingen live via skärmar på mässområdet, och det är mer än 50 lag som har anmält sig till dramat. Segern går till teamet som fångar de fem längsta gäddorna, och arrangörerna poängterar att det är catch and release som gäller.

Mycket talar alltså för att Swedish Game Fair ska bli en succé – både när det gäller innehåll och antal besökare.

– Vi hade 26 000 besökare förra året, och det var rekord. Vi hoppas på samma i år, säger en optimistisk Torbjörn Larsson.

Läs om svenska storgäddor och storfiskare:

Fränstams fjärde gädda över 14 kilo – läs hans bästa tips


Förverkliga drömmen om att bli fiskeguide – platser kvar!

$
0
0

Fisketurismen växer och både branschen och politiken tror att det finns utrymme för fler företag inom näringen. Ett första steg mot drömjobbet är att studera på ForshagaAkademin, som nu uppmuntrar fler ungdomar att söka deras yrkeshögskoleutbildning.

ForshagaAkademin är en viktig plantskola inom sportfisket, och många fiskeguider och andra entreprenörer har inlett sin karriär just där.

Skolan meddelar nu att det fortfarande finns några platser kvar på deras yrkeshögskoleutbildning, och att de har förlängt ansökningstiden under maj månad. Utbildningen är tvåårig och omfattar 400 Yh-poäng uppdelade i två delar; Yh-kurser och LIA/praktik (Lärande i arbete). Efter genomförd utbildning erhålles ”Kvalificerad Yrkeshögskoleexamen”. Utöver den gemensamma kursplanen, med övergripande kurser samt kombinerade fiske- och jaktkurser, väljer studenten en fördjupning som riktar sig mot yrkesutgång fiske eller jakt.

Låter det som något för dig eller någon ungdom i din närhet. Tipsa dem nu om att ansöka, vilket du gör här:

https://www.forshagaakademin.se/yrkeshogskolan-fiske-och-jaktguide/

Läs om framtidens fisketurism:

Hotet om torkan: ”Fiskeguider måste ha en plan B”

Stora ädelfiskar tar Oldschool Specimen till toppen

$
0
0

Svenska Specimentävlingen brukar nå sitt klimax under våren, och så även det här tävlingsåret. Det har anmälts extrema mängder fisk under maj månad, och i toppen hittar vi ett gäng som landat flera troféfiskar.

Andreas Ekfeldt med öring på 8060 gram.

Medlemmarna i lag Oldschool Specimen har gjort en rejäl satsning och tagit över lagtävlingen i prestigefyllda Svenska Specimentävlingen 2019. Bland annat har grabbarna satsat hårt på öring, lax, färna och mört, och det har verkligen gett utdelning! Eller vad sägs om Leif Krauses enorma lax på 18 239 gram och Andreas Ekfeldts imponerande öring på 8 060 gram?

Övriga medlemmar i Oldschool Specimen är Marcus Brännström, Jerker Löf, Daniel Nilsson, Daniel Lundgren, Daniel Ludvigsen, Christer Lindström, Sebastian Lundberg, Emil Albertsson, Anton Eriksson, Fredrik Jadeland, Sten-Sture Jönsson, Joel Ibson, och Tommie Magnusson.

Det hettar alltså till ordentligt i lagtävlingen nu och det är fem lag som har positionerat sig där uppe bland topparna! Frågan är om Oldschool Specimen kan hålla undan för exempelvis Team Mött och C4 Specimen, som lär lägga in en högre växel för att nå ikapp. I den individuella tävlingen är det just nu Fredrik Samuelsson som har plockat på sig rejält med storfiskar och som leder med råge.

Över lag är det främst klassiska vårarter som lax, färna och vimma som dominerar antalsmässigt. Hela dramatiken kan du följa här på tävlingens hemsida!

Läs om andra storlaxar:

Både trassel och håvmiss innan jättelaxen kunde bärgas

Larmet från Västkusten – den stora torsken försvunnen

$
0
0

Bara 56 centimeter. Så lång var den största torsken som fångades i Västerhavet under 2018. Det är en av flera deprimerande rapporter som kommer kring läget för fiskbestånden längs Västkusten.

SLU Aquas kusttrålundersökning bekräftar det som många befarat, nämligen att situationen är mycket allvarlig längst den svenska Västkusten. Under både 2018 och inledningen av 2019 har sportfiskare larmat om att till och med vraken i Kattegatt och Skagerrak varit fisktomma. Vraken har annars varit ett tillhåll för bleka och torsk, skyddade från det annars mycket intensiva trålfisket på västkusten. Situationen tycks ha förvärrats ytterligare – och nu höjs röster från bland annat Sportfiskarna att något måste göras.

– Läget är mycket allvarligt för många fiskbestånd på Västkusten, men det har det egentligen varit i flera decennier utan några större insatser från politiker och andra beslutsfattare, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

Rapporten visar att förekomsten av stor könsmogen torsk är fortsatt mycket låg. Även för kolja i utsjöområdet noterades de lägsta nivåerna i kusttrålningens historia.

Totalt fångades 41 fiskarter i kustområdena, och 29 i utsjöområdena. De sex vanligaste fiskarterna i kustområdena var i fallande ordning: vitling, sandskädda, kolja, rötsimpa, torsk, och klorocka. De sex vanligaste fiskarterna i utsjön var i fallande ordning: vitling, pigghaj, sandskädda, lerskädda, torsk och rödspätta.

Hela rapporten i sin helhet kan du läsa här.

Läs larmen om döda laxar i Norge:

Giftiga alger slår ut miljoner odlade laxar i Norge

 

Snart släpps nya fiskekartan – så här fungerar den!

$
0
0

Snart är den här, den digitala fiskekartan som tagit flera år att utveckla, och som många sportfiskare har väntat på. 30 maj är det premiär – men du kan få en förhandstitt redan nu.

Det är landets länsstyrelser som tillsammans med Jordbruksverket och Havs- och vattenmyndigheten ligger bakom kartan, som omfattar Sveriges alla fiskevatten.

Flera destinationer och fiskevårdsområden i landet erbjuder redan digitala kartor, men det har inte funnits kartor i den här omfattningen, där områden samlas under samma paraply. Målsättningen är att kartorna ska erbjuda information om både fiskarter, fiskekort och exempelvis båtuthyrning.

Det återstår att vad sportfiskare tycker om den nya fiskekartan, och om den blir den digitala guide som myndigheterna hoppas på. Gå in själv här och se hur den ska fungera!

Planera fisket under 2019 med hjälp av Fiskejournalen!

Fiska skiten ur 2019

Freddy fångade drömlaxen – och fick med allt på film!

$
0
0

Freddy Mannström var nog havets lyckligaste fångstman häromdagen, när han fångade sin drömfisk och dessutom fick med fiskafänget på film. Självklart får du inte missa det klippet här nedan!

Det har rapporterats in flera laxar över 20 kilo till Fiskejournalen de senaste veckorna, men ingen har fått med hela händelseförloppet från hugg till håvning på film. Det fick Freddy Mannström från Grisslehamn.

– Det var magiskt. Jag åkte ut från Grisslehamn på Ålandshav och mötte både sol och stiltje. Jag fiskade i 15-25 minuter när min drömlax kliver på ett drag. Hade självklart på min go pro-kamera så allt fångades på film, berättar en glad Freddy för Fiskejournalen.

Laxen var 118 centimeter lång och vägde 20,4 kilo. Allt kan du beskåda här:

 

Forskare varnar för klängmanet – kan ha spridit sig

$
0
0

Fiskejournalen berättade förra året om de vackra men farliga klängmaneterna som upptäckts på Västkusten. Redan nu går forskare ut med varningar inför badsäsongen, för de kan mycket väl ha förökat sig.

Visst är den vacker, den lilla medusan av hydroiden Gonionemus vertens. Men i likhet med andra nässeldjur har den förmåga att brännas – och just den här arten kan göra riktigt ont.

Den är bara några centimeter stor, och därför väldigt svår att upptäcka innan skadan redan är skedd. Fjolårets höga temperaturer kan ha fått den att föröka sig i våra vatten, och nu varnas alltså badarna på Västkusten inför sommaren.

– De som är extra känsliga kan förlora hörseln och synen, säger Björn Källström, forskare vid Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium till Expressen.

Forskare har sedan förra sommaren studerat klängmaneterna, och de tror att värme och torka är anledningen till att de hittat till Sverige, och en teori är att de liftat hit med något fartyg.

Hur orolig är det befogat att vara kring klängmaneterna?

– Man ska inte vara orolig, men man bör vara försiktig och vaksam. Den är mycket kraftigare än en vanlig brännmanet och man får starkare brännskador, säger Björn Källström.

Än så länge har maneten bara bekräftats i Skåpesund. Men Björn Källström utesluter inte att maneten kan sprida sig.

– Blir det ännu en varm och torr sommar finns det en stor risk att det sprider sig till andra platser på Västkusten, säger han.

Havs- och vattenmyndigheten gick i fjol ut med dessa rekommendationer kring klängmaneter:

* Undvik att komma i kontakt med klängmaneter.

* Får du upp en klängmanet så ska du inte släppa tillbaka den i havet. Lägg upp den på land på ett ställe där den kan torka och där människor inte riskerar att komma i kontakt med den. * Tänk på att klängmaneter kan fortsätta brännas även efter att de tagits upp ur havet.

* Rapportera in ditt fynd till Rappen, gärna med foton uppifrån så att man kan avgöra om det syns ett tydligt kors eller inte. Alla rapporter kontrolleras av experter och hamnar i Sveriges största databas för arter, Artportalen.

* När du rapporterar, ange var du hittat djuren så att vi kan få en bild av spridningen i svenska vatten.

Läs om hur du fångar makrillen på Västkusten:

Makrillen kom tidigt till kusterna – så fångar du den!

Riktig rysare när Team Slips rodde hem 50 000 kronor

$
0
0

Swedish Game Fair Pike Open, med 50 000 kronor till segraren, blev precis den rysare som arrangörerna hoppats på. Rutinerade Team Slips säkrade segern under de absolut sista kasten!

Det blev spännande för både publik och deltagande team när Pike Open avgjordes vid Tullgarns Slott under Swedish Game Fair, där det gällde att fånga de fem längsta gäddorna. Tack vare en stark slutspurt så kunde förra årets vinnare av Swedish Pike League ta hem segern. Magnus Holtmar, Olle Lundstedt och Rasmus Grebacken visade varför de är landets högst rankade gäddteam.

– Framför allt förra året gick det väldigt bra för oss, men det här var första gången som det släppte i år, berättar Magnus Holtmar för Fiskejournalen.

Han berättar dock att det var ytterst nära att de hamnade utanför prispallen.

– Det var rätt så tufft. Det var liverapportering fram till 14, och då hade vi bara 350 centimeter, vilket vi insåg inte skulle räcka eftersom ledarna hade 418. Vi gjorde därför en del förändringar och avslutade på ett ställe som vi kände till sedan tidigare. Där hittade vi braxätande gäddor, och fick tre snabba fiskar på bara en halvtimme. Den sista på 94 centimeter tog faktiskt på sista kastet, berättar Magnus Holtmar.

Därmed kunde de överta ledningen på 458 centimeter, med ganska god marginal före tvåan Karlström Baits (435 cm) och Team Gäddslem (378 cm).

Alla resultat från tävlingen hittar ni här!

Nästa heta uppgift för Team Slips väntar redan till helgen då SM-finalen ska avgöras vid Roslagskusten.

Läs om fler heta tävlingsfiskare:

Stora ädelfiskar tar Oldschool Specimen till toppen


Davids dundervår – toppade gäddtriss med megamört

$
0
0

Väldigt få fiskare lyckas med konststycket att komma med i Fiskejournalen två gånger inom loppet av några månader. Då ska det till något väldigt särskilt. Det har utan tvekan David Lannetoft presterat.

1 590 gram och 46 centimeter.

I början av april rapporterade vi om David Lannetofts makalösa bedrift när han fick tre gäddor över 12 kilo under samma helg! Det hela utspelade sig i klassiska gäddparadiset Lödde å, och den artikeln kan ni läsa här!

Den här är gången är han aktuell med en av gäddans favoritbyte – nämligen mört. Men inte vilken mört som helst, utan en av de största som fångats i Sverige under de senaste åren.

Den vägde hela 1 590 gram och var 46 centimeter lång. Bara 30 gram från Vicktor Hallensjös megmört som vi skrev om i början av maj.

– Det var vid ett svårfiskat vatten i södra Sverige. Jag har bara lyckats landa en mört där, och det var ett riktat fiske med feeder. Bete var maggots. Jag har tidigare haft en dröm att få en mört över 1 kilo men över 1.5 kilo känns overkligt, berättar en glad David Lannetoft.

Fiskejournalen kan bara gratulera och lyfta på hatten för en av landets hetaste fångstmän denna vår!

Läs även om Vicktor Hallensjös stormört:

Ett halvår efter doppet fick Vicktor sin monstermört

Fiska som en jägare med Active Imaging

$
0
0

Med Lowrance nya Active Imaging-givare i båten missar du inga fångstchanser, vare sig du söker bytesfisk, strukturer eller enskilda predatorer. Lowrance duktiga ambassadörer visar dig vägen till drömfångsten – lär dig fiska som en jägare.

Tero Paakki från Team Lowrance har hittat ett tydligt gäddeko på hans HDS LIVE-skärm. Ser du fisken?

 Högupplösta ekolodsbilder med suverän räckvidd
Lowrance nya Active Imaging-givare lyfter fiskeupplevelsen till en detaljrikare nivå än vad du tidigare är van vid. Det banbrytande med tekniken är att du numera kan behålla skärpan i ekolodsbilden utan att göra avkall på räckvidden. Du kan med andra ord se allt från stenrösen, sjunktimmer, tångbäddar, djupfåror, hålor och branter till bytesfisk och enskilda ekon långt bort från båten utan att behöva trixa med inställningarna i skärmen. Det är oftast bara att ratta in 800 kHz-frekvensen efter rådande vattenkvalitet, tycke och smak och köra. (För dig som vill kunna se väldigt långt ut åt sidorna, eller djupare finns givetvis den kraftfulla 455 kHz-frekvensen.) Fiskeguiden Petter Eriksson har använt Active Imaging sedan tekniken kom ut på marknaden och har sedan dess testat givaren i flera olika fiskesammanhang. Petter berättar:

Fiskeguiden Petter Eriksson söker av en djupbrant i hopp om att hitta några fina abborrar.

– Ekolodet är mina ögon under vattenytan. Det hjälper mig att se vad jag fiskar efter och varför jag kastar där jag kastar.

– Ekolodet är mina ögon under vattenytan. Det hjälper mig att se vad jag fiskar efter och varför jag kastar där jag kastar. Med hjälp av Lowrance Active Imaging får jag förutom en detaljerad ekolodsbild även en grym räckvidd. Tillsammans med HDS LIVE-skärmen blir bilden knivskarp och jag kan med enkelhet urskilja större individer och fiskstim till små enskilda stenar i ett stenröse, berättar Petter.

En förlegad gissningslek
Tero Paakki från Team Lowrance har lagt tiotusentals timmar på hemmavattnet Göta älv, där han tagit fler storgäddor än vad han kan räkna till. En stor del av de senaste årens framgångar i fisket har varit att han hittat nya intressanta ståndplatser för gäddan. Erfarenheten från alla år har gett honom detaljerad information om på vilka platser gäddan i älven står, och nu kan han med hjälp av ekolodet och nya Active Imaging-givaren leta efter snarlika platser. Tero förtydligar:

– Man vet ju sedan tidigare vilken typ av platser gäddan gillar. Nu får jag svaren serverade direkt på skärmen. Grundtoppar, gräs, betesfisk och enskilda individer avslöjar sig helt plötsligt på platser som jag tidigare ignorerat, berättar Tero.

Tero berättar vidare om att han i vintras såg en gös på StructureScan (den sidoseende ekolodsvyn), ett eko som tydligt visade fenor och formen av en stadig gös. Hugget uteblev men två dagar senare gjorde Tero ett nytt försök. Den här gången lyckades han bättre och fisken som han två dagar tidigare såg på lodet låg nu i knäet på honom. Allt tack vare Active Imaging och de tydliga ekolodsbilderna som matas fram.

Att det är en gädda som som står 6-7 meter ut, på vänster sida om båten är det ingen tvekan om.

Fisket efter gädda i Göta älv är som i många andra vatten långt ifrån självklart. Låter man blicken glida längs älvstranden så är det näst intill omöjligt att med blotta ögat se var man ska placera kasten. Med hjälp av Active Imaging får man en helt annan bild av verkligheten:

Nu får jag svaren serverade direkt på skärmen. Grundtoppar, gräs, betesfisk och enskilda individer avslöjar sig helt plötsligt på platser som jag tidigare ignorerat, berättar Tero.

– Jag behöver inte längre chansa utan jag kan snabbt avgöra om jag ska offra några kast eller strunta i det. Fisket blir på så sätt mycket effektivare. Jag kan med enkelhet se bytesfisk, vegetation och enskilda gäddekon 40 meter eller ännu längre ut på båda sidorna. Gissningsleken är helt enkelt över, skrattar Tero.

Gissningsleken är helt enkelt över, skrattar Tero.

FishReveal – grym vy för djupare sjöar
FishReveal tar bort behovet av att visa 2D och DownScan i en delad skärm med två paneler. Här har du allt i ett – alltså ett högupplöst DownScan-lager över den vanliga 2D-bilden, som gör det enklare att se vad som är vad samt var fisken står. Under vissa fiskesituationer är funktionen mycket användbar:

Med nya Lowrance HDS LIVE-skärmen och Active Imaging-givaren har du fullständig kontroll över allt som händer under ytan. För mer information om produkterna – klicka på bilden.

– Jag använder framför allt Fish reveal i djupare sjöar. Ligger fisken och trycker på botten så avtecknas den mycket tydligare än på det vanliga 2D-lodet eftersom ekot får en helt annan färg än exempelvis stenar på bottnen. Tydligheten gör det helt enkelt snabbare att scanna av platsen men befinner sig på, avslutar Tero.

Hitta abborrens gömställen
Den skickliga sportfiskaren tillika Lowrance-ambassadören Martin Wasberg har använt Active Imaging i jakten på storabborren och fångat flera vackra exemplar enbart genom att lokalisera hård botten och andra intressanta ståndplatser. Här kommer ett annorlunda men tydligt exempel på hur en bra ekolodsbild kan vara avgörande för ett lyckosamt fiske. Active Imaging spelar huvudrollen.

Martin Wasberg med en av de fina abborrarna som togs i den Spanska sjön.

– Om våren står abborren generellt sätt parkerade på hård botten, gärna i anslutning till djupt vatten och inte för långt ifrån lekplatserna. På botten av en uppdämd sjö i Spanien låg sedan länge hus, vägar, träd och broar. Det var väl i runda slängar cirka tio till tolv meter djupt, en extraordinär fiskeplats för den abborrfiskande ekolodsnörden. Vi var på plats och testade fisket och med hjälp av Lowrance-skärmen och Active Imaging hittade vi nedan platser som oftast genererade en till två fina abborrar. Här nedan har jag samlat några intressanta skärmdumpar med tillhörande bildtexter.

…allt du ser här nedan går att applicera på våra svenska lerbottensjöar med inslag av hårda strukturer.

Det mest intressanta i kråksången är att allt du ser här nedan går att applicera på våra svenska lerbottensjöar med inslag av hårda strukturer, som ofta fungerar som uppehållsplatser för vårabborren. Att enbart fiska på den här typen av positioner under våren ger ofta bra resultat, avslutar Martin.

Skärmdumpen visar en husruin. På just den här platsen fångade vi flera fina abborrar.

Skärmdumpen visar en bro, med räcken och skugga från dessa längst med vägbanan. Även här landade vi flera stora abborrar.

Skärmdumpen visar ett träd till höger i StructureScan-vyn. Här ser man även skuggan av trädet på botten. Ibland såg man hur abborren stod i träden. Att då rigga en jigg med offset och kasta in i trädet eller intill det gav vid flertalet tillfällen fina abborrar. Här kan det vara riktigt effektivt att arbeta med Fishreveal-vyn för att få abborren att synas bättre bland grenarna. 

För mer information om Lowrance produkter – följ den här länken!

Hotad eller inte – dubbla budskap om makrillen

$
0
0

Hur står det egentligen till med makrillbeståndet, och förvaltningen av detsamma? Det är frågan vi ställer oss med anledning av de dubbla budskap som kommer om makrillens status.

I mitten av maj kom beskedet att Världsnaturfonden WWF ger makrillen rött ljus i sin Fiskguide för 2019. Det handlade då om makrillen från Nordostatlanten som fiskas med garn, och den förlorarade dessutom sin MSC-certifiering.

Karin Glaumann, fiskexpert på WWF, kommenterade makrill-märkningen så här:

– Det är tydligt att man misslyckats med förvaltningen. Makrillbestånden överfiskas och nu har MSC-certifieringen dragits in. Kvoter sätts kortsiktigt högre än de vetenskapliga råden trots forskarnas varningar.

Men strax efter att Fiskguiden 2019 presenterats så kom forskarsamfundet ICES med nya uppskattningar av makrillbeståndet. De visar att populationen är mycket större än vad man tidigare trott. De reviderade beräkningarna av beståndet av i Nord-ostatlanten visade på 4,2 miljoner ton makrill, i stället för 2,3 miljoner ton.

– Det är jättepositivt att man nu har sett att beståndet är så pass mycket större, även om det är lite överraskande med en så stor differens mot den tidigare rådgivningen, säger Karin Glaumann till P4 Väst om de nya uppgifterna.

Det verkar alltså som vi kan fortsätta fiska makrill med någorlunda gott samvete, men Fiskejournalen emotser fler rapporter kring statusen på en av våra mest populära fiskar.

Du har väl koll på nya fiskekartan?

Snart släpps nya fiskekartan – så här fungerar den!

Stort tillslag – både fisk och säl hittades i olagliga nät

$
0
0

Kontrollen som Norrbottens länsstyrelse gjorde av tjuvfiskare i Kirunafjällen fick stor uppmärksamhet, eftersom 24 av fiskarna saknade kort. Nu kommer ett tillslag i minst samma klass, nämligen olagliga nät på sammanlagt 1 000 meter!

Det var i Kalix och västra Haparanda skärgård som Länsstyrelsens fisketillsyn beslagtog en stor mängd olagliga nät, som tillsammans uppgick till cirka 1000 meter. Vissa nät hade legat ute en tid och innehöll stora mängder av exempelvis abborre och mört. Det fanns också en öring och ett 30-tal sikar i varierande storlek i näten. I ett av näten fanns också en drunknad sälkut, framgår det av länsstyrelsens rapport.

– Det här är ett av de större redskapsbeslag vi har gjort. Under föregående veckans tillsyn var det väldigt lite aktivitet i skärgården och inga redskap låg ute men detta visar att vårfisket startat på allvar, säger Dan Blomkvist på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Näten var olagligt utlagda innanför sjökortets 3-meterslinje och samtliga saknade giltig märkning. Sedan hösten 2006 är det förbjudet att lägga nät på grundare vatten än tre meter enligt gällande sjökort, under våren (1 april – 10 juni) och under hösten (1 oktober – 31 december). De skärpta reglerna för nätfisket har kommit till främst för att skydda den utrotningshotade havsöringen men skyddar även arter som till exempel harren som leker på grunt vatten på våren.

Läs om sportfiskets framtid:

Hotet om torkan: ”Fiskeguider måste ha en plan B”

Kanonstart i Kalix älv – laxen både tidig och huggvillig

$
0
0

Det kan finnas extra mycket lax i Norrbottens älvar denna sommar. Det är åtminstone en teori som fiskeguiden Robin Landin i Jockfall har. Säsongen i Kalix älv har hur som helst fått en flygande start.

Peter Holmström med sin lax på 16,6 kg.

Robin Landin jobbar som guide och marknadsansvarig på Jockfall Fishing and Activities, som redan nu kan leverera lovande rapporter om fisket. Förra säsongen var ovanligt trög, eftersom laxen var mycket svår att locka till hugg i den ihållande värmen, men nu håller lokalbefolkningen tummarna för en sommar med bättre förutsättningar.

Förra veckan fångades det bland annat två 16-kiloslaxar, där Peter Holmström och Johan Lejon var de lyckliga fångstmännen, och det kom även upp några strax under 15-kilossträcket.

Robin Landin resonerar så här inför fortsättningen av säsongen.

– Förväntningarna är försiktigt optimistiska. Mycket hänger på väder och vind, vad för vattenföring och temperatur i vattnet vi får under sommaren. Blir det bra förutsättningar tror jag på en väldigt bra säsong. Min personliga teori är att flertalet laxar som skulle ha kommit upp i våra älvsystem under förra året valde att stanna kvar ett extra år, i hopp om bättre vatten till detta år, säger han till Fiskejournalen.

Har du hört några rapporter från övriga Norrbotten-älvar?

– I skrivande stund har det tagits cirka 15 laxar i Jockfall och ungefär samma mängd av båtfiskarna 5 kilometer nedströms. Från Torneåälven kommer det rapporter om att det ses en hel del lax och att det har passerat cirka 300 laxar genom räknaren i Kattilakoski.

Vilka tips vill du skicka med laxfiskare som söker lyckan i Norrbotten?

– Det är att vara flexibel, lyssna på rapporter från andra fiskare om vilka älvar som är ”heta” för tillfället. Fastna inte vid en älv och en pool utan rör på er, och be även andra om tips och råd om vilka linor eller flugor som fungerar just den dagen som du är där. Sist men inte minst, glöm inte att lyfta på blicken och se på vår vackra natur som vi har längs våra älvar. Fisket är så mycket mer än bara fisket … omgivningen, kamratskapen med mera, säger Robin Landin avslutningsvis.

Du håller väl koll på detta:

Vattenkraften ska anpassas – se när ditt vatten står på tur

Viewing all 4278 articles
Browse latest View live


Latest Images