Hur är det väl inte att binda en tät hjorthårsfluga? Jo, bökigt, stökigt och yvigt. Men också alldeles underbart – om det lyckas. Sveriges största flugbindarträff, Flyfest i Karlstad 23–24 februari, närmar sig, och Fiskejournalen uppmärksammar här tre stycken flugbindare som har svart bälte i konsten att binda dem.
Den mest klassiska hjorthårsflugan är nattsländeimitationen Streaking caddie, där skallen klipps ned och resten av hårtussen lämnas för att bilda bakåtvingen. Proffsen går ofta ett steg längre och låter hela flugan bestå av nedklippta hjorthår, och dessutom i olika färger. Utan inbördes rangordning så vill Fiskejournalen uppmärksamma tre skickliga flugbindare och exempel på deras verk, som charmat medlemmarna i bland annat Facebook-gruppen Alla vi som älskar torrflugefiske. Låt er inspireras av dem! Och missa inte tipsen som följer med.
1) Mathias Åberg, Garphyttan. Trollar fram skapelser inom nästan hela insektsgenren, och medverkade bland annat i senaste numret av Allt Om Flugfiske. Här ovan bild på en nattslända där hela kroppen består av hjorthår.

Skapelse av Thomas Roos.
2) Thomas Roos, Alfta. Får många att häpna över sina puppor, som han ofta binder i hjorthår. Men även en mästare på tajta och färgstarka nattsländor, som synes.
3) Ola Andersson, Orrholen i Dalarna. Proffsbindare som tar flugorna ett steg längre, och både gör naturtrogna larver/nymfer och iögonfallande sländor. Här nedan delar han dessutom med sig av tre nyttiga tips för den som vill binda avancerade hjorthårsflugor.
Tips 1. Använd en tunn och stark tråd (låter motsägelsefullt kanske då tunna trådar kapar håren lättare) men tunna trådar reser håren lättare, det gäller dock att öva in känslan att veta hur mycket man kan spänna innan håret skärs av.

Ola Andersson i högform med vacker hjorthårsfluga.
Tips 2. Använd bra hår! Om du har möjlighet att titta och känna på den bit du önskar köpa så leta efter en med relativt tunt hår, det ger kompaktare resultat. Försök välja ett med så lite ”underull” som möjligt samt var nog med att kamma ur så mycket du kan innan du binder in bunten.
Tips 3. När du binder puppor/goddard så fäst kroken precis där det raka övergår i böj så att du kan använda chucken som mothåll när du packar hårbuntarna mot varandra samt ta hellre många små buntar istället för få och stora, då kommer bindtråden närmare kroken och risken att skära av tråden vid trimning minskar avsevärt, vilket gör att du kan skära närmare kroken och får därigenom en slankare/kompaktare kropp.
Läs om flugfiskande fotografen Sofia: