Ålgräset har stor betydelse för många av västkustens växter och djur och kallas ibland för fiskens barnkammare. Men framtiden ser allt annat än ljus ut. Forskaren Per-Olav Moksnes vid Göteborgs universitet menar att ålgräset i vissa området kan vara borta för alltid.
Övergödning och överfiske är viktiga orsaker till att ålgräset försvinner, men även en ökad kustexploatering spelar en betydande roll.
– När väl ålgräset har försvunnit kan det vara nästan omöjligt att få tillbaka det om man inte gör väldigt stora förändringar av miljön, säger forskaren Per-Olav Moksnes till Sveriges Radio.
Utan ålgräs blir vattnet grumligt och dessutom fattigare på fisk. Torsken är en av flera arter som har drabbats hårt.
– Tittar man på förlusten av torskyngel sedan 1990-talet så har vi räknat på att det motsvarar lika mycket torsk som landas i svenska hamnar under ett år. Det är ackumulerat över en 20 års period, men det är betydande förluster av torsk, säger Per-Olav Moksnes till Sveriges Radio.
Läs mer och lyssna på inslaget här.
I fjol sammanställdes en rödlista över Europas havsmiljöer. Enligt den rapporten är västkustens ålgräsängar Sveriges mest hotade marina habitat.
Hans Hällman